Βίντεο Γαστρονόμος: Cinnamon rolls

Βίντεο Γαστρονόμος: Cinnamon rolls

Το πιο αφράτο, μοσχοβολιστό και comfort σνακ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέλεια συνταγή, από τον Γαστρονόμο, για να φτιάξουμε και να απολαύσουμε τα δικά μας cinnamon rolls, δηλαδή ρολάκια κανέλας. 

Υλικά – Κομμάτια: 10

Για τη ζύμη

420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τον πάγκο
40 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη ή 5 γρ. ξερή
180 γρ. γάλα
10 γρ. μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
60 γρ. βούτυρο (πολύ κρύο), σε κυβάκια

Για τη γέμιση

180 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Για την επιφάνεια

2 κρόκοι ανακατεμένοι με λίγο γάλα
καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

100 γρ. σιρόπι γλυκόζης
20 γρ. νερό
10 γρ. ρούμι

Διαδικασία

Ζύμη

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τη ζύμη για τα cinnamon rolls. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αυγό, τη μαγιά, το γάλα και το μέλι. Ανακατεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου σε χαμηλή ταχύτητα.

Μόλις αρχίζει και ενώνεται η ζύμη, ρίχνουμε το αλάτι και δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα. Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά.

Ρίχνουμε κομμάτι-κομμάτι το βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι να το «πάρει» η ζύμη.

Όταν το ζυμάρι «γυαλίσει» και ξεκολλάει από το γάντζο, είναι έτοιμο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Για τη δοκιμάσουμε, τεντώνουμε ένα κομμάτι της ελαφρώς με το χέρι μας – θα πρέπει να απλώνει και να γίνεται σχεδόν διάφανο, πριν προλάβει να κοπεί.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας. Αδειαζουμε εκεί τη ζύμη και την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας.

Τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να φουσκώσει και να κρυώσει για να μπορούμε να την ανοίξουμε.

Γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, σαν αλοιφή.

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό ταψάκι μεσαίου μεγέθους.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με έναν πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 4 χιλιοστών.

Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα (θα έχει πολύ λεπτό πάχος, σχεδόν όπως αλείφουμε το βούτυρο στο ψωμί).

Ανασηκώνοντας το φύλλο ζύμης από τη μεγάλη πλευρά του, το τυλίγουμε σε ρολό.

Κόβουμε το ρολό σε χοντρούτσικες φέτες πάχους περίπου 4 εκ.

Τοποθετούμε τις φέτες ξαπλωτά μέσα στο βουτυρωμένο ταψάκι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα, μέχρι μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Αφού φουσκώσουν τα ρολά, τα αλείφουμε με το μείγμα κρόκων-γάλακτος και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 25-30 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν βγάλουμε τα cinnamon rolls γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.

Σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να διαλυθεί η γλυκόζη και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση. Μετράμε 1 λεπτό και αποσύρουμε.

Αφού ξεφουρνίσουμε τα cinnamon rolls, τα σιροπιάζουμε. Δεν ρίχνουμε όλο το σιρόπι, γιατί δεν θέλουμε να μουσκέψουν. Χρησιμοποιούμε ένα πινέλο και τα περνάμε 2-3 φορές με σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

Το σιρόπι είναι προαιρετικό και γενικώς δεν συνηθίζεται στα cinnamon rolls. Πιστέψτε μας, όμως, είναι ένα απίθανο κόλπο για να πετύχουμε τα τέλεια ρολάκια κανέλας. Εκτός από μια ανεπαίσθητη γλύκα και μια ωραία γυαλάδα, αυτό που πετυχαίνουμε με το σιρόπιασμα είναι να «σφραγίσουμε» τα ρολά, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους και να μην στεγνώσουν και ξεραθούν γρήγορα.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή