Τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα

Τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα

Εδώ πάμε για ποιοτικό, σπιτικό μαγειρευτό φαγητό.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γαστρονόμος προτείνει τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα. Εδώ πάμε για ποιοτικό, σπιτικό μαγειρευτό φαγητό. 

Φιλίππου 

Σύντομα θα τα εκατοστήσει ο Φιλίππου, το μαγειρείο με τα κολλαριστά λευκά τραπεζομάντηλα που λειτουργεί από το 1923 στο ίδιο σημείο στο Κολωνάκι. Ζεστή ατμόσφαιρα, παλιά αστική ευγένεια και τα γνωστά πιάτα που έφτιαχνε η μανούλα προσφέρονται εδώ. Οι γεύσεις είναι απλές, καθαρές και η φροντίδα έκδηλη σε κάθε πιάτα- από την ντοματοσαλάτα κιόλας που έρχεται με τις ντομάτες και τα αγγουράκια παραταγμένα ξεχωριστά, ραντισμένα με καλό λάδι. Χαζεύοντας στους τοίχους τις παλιές φωτογραφίες, από τότε που ο Φιλίππου ήταν κρασοπουλειό με βαρέλια και χώμα κάτω μπορεί κανείς να παραγγείλει, ανάλογα την εποχή, από φασολάκια και παστίτσιο μέχρι γίγαντες και λεμονάτο στο φούρνο.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.16.390

Τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα-1

Οικονόμου

Για το αρνάκι στο φούρνο με τις μελωμένες πατάτες; Για τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες; Για τα άπαιχτα λαδερά το καλοκαίρι; Τις πίτες με το χοντρό φύλλο; Όλοι αυτοί είναι λόγοι που πηγαίνουμε στον Οικονόμου αλλά ακόμα περισσότερο επιστρέφουμε για την γενική αίσθηση φροντίδας που ποτίζει το μαγαζί- από τους πάγκους που αστράφτουν μέχρι το καλό ψωμί (σπάνιο πλέον σε ταβέρνα) και το ελαιόλαδο-θαύμα. Από το 1930 μετρά η ιστορία του φημισμένου μαγειρείου των Πετραλώνων με τη σταθερή πελατεία. Σ’ αυτή συμπεριλαμβάνονται και γνωστοί Έλληνες ζωγράφοι τα έργα των οποίων κοσμούν τους τοίχους του μαγαζιού. 

Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, Τ/ 210-34.67.555

Τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα-2

Αθήναιον  

Ξεκίνησε να λειτουργεί στη Λυκούργου το 1932, κοντά στο Ειρηνοδικείο, για να προσφέρει φαγητό σε υπαλλήλους, δικηγόρους και επισκέπτες του κέντρου. Από τη κουζίνα του έβγαιναν τότε σπιτικά πιάτα όπως μπριάμ, φασολάδα και γιουβαρλάκια, αλλά και πιο «αστικά», όπως μοσχαράκι, ψάρι και αρνάκι.

Σήμερα το Αθήναιον

Το ωράριο ανοίγει αποκλειστικά καθημερινές τα μεσημέρια και το μενού έχει μοσχαράκι νουά, αρνάκι Ρούμελης, σουτζουκάκια, ζυμαρικά με κοτόπουλο, σολομό σχάρας, φασολάδα και καμιά ντουζίνα ακόμα μαγειρευτά. 

Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/ 210-32.40.039

Τρία μέρη για «μαμαδίστικο» φαγητό στην Αθήνα-3

3 διευθύνσεις για vegan φαγητό στο κέντρο

Που πάμε για νόστιμα, γλυκά και αλμυρά χορτοφαγικά πιάτα στο κέντρο της πόλης. 

Cats & Monsters

Καλά νέα για όσους έχουν συνηθίσει να ψάχνουν vegan παγωτό και να βρίσκουν μονάχα απογοητευτικά σορμπέ φρούτων. Ένα ζευγάρι από τη Γερμανία, ο Franz και η Claudia, έχουν στήσει στα Εξάρχεια τη πρώτη τζελατερία της Αθήνας που σερβίρει αποκλειστικά παγωτό δίχως ζωικά προϊόντα. Καθημερινά οι δυο τους ετοιμάζουν περίπου είκοσι διαφορετικές γεύσεις με βάση γάλα σόγιας, ρυζιού ή βρώμης. Και πραλίνα έχουν και παγωτό carrot cake και μηλόπιτα τώρα που ξεκίνησαν τα πρώτα κρύα. Πρόσφατα δοκιμάσαμε εκεί και παγωτό κολοκύθα με μπαχαρικά και καραμελωμένους κολοκυθόσπορους!

Πατούσα 4, Εξάρχεια

Keenkies

Λουκουμάδες καρμπονάρα; Ή μήπως λουκουμάδες παστίτσιο; Το Keenkies φροντίζει για τις στιγμές που έχουμε ανάγκη από «βρώμικο» φαγητό που να παραμένει ωστόσο plant-based. Καθώς ο λουκουμάς είναι ούτως ή άλλως vegan οι υπεύθυνοι εξαρχειώτικου μαγαζιού φροντίζουν να είναι έτσι και τα συνοδευτικά του. Εκτός από τις απρόσμενες αλμυρές εκδοχές τους βρίσκουμε και γλυκούς: με φυτική πραλίνα φουντουκιού και αλατισμένα αμύγδαλα, με σιρόπι αγαύης, ταχίνι και καρύδια, με bitter σοκολάτα φυστικοβούτυρο και μπισκότο και άλλες πληθωρικές επιλογές. 

Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, T/210-3815278

Bamboo Vegan

Στο λιλιπούτειο παντοπωλείο των Εξαρχείων χωράνε περισσότερα απ’ ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα ράφια είναι γεμάτα με ποικιλία οργανικών, βιολογικών τροφών και εξειδικευμένων προϊόντων όπως εναλλακτικά τυριού και κρέατος, γιαούρτια, σάλτσες, παγωτά και γλυκά- όλα βασισμένα σε φυτικές πρώτες ύλες. Και παρόλο που το γωνιακό κατάστημα ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια λειτουργώντας αποκλειστικά σαν vegan μίνι μάρκετ σταδιακά ένα μέρος του εξελίχθηκε σε cafe από το οποίο οι πελάτες προμηθεύονται μικρά έτοιμα γεύματα που απέχουν από τα αναμενόμενα. Ανάλογα τη μέρα, ξεφουρνίζουν λουκανικόπιτες, πίτσες ή χορταστικά σάντουιτς και ομελέτες από ρεβύθια και διατροφική μαγιά. 

Σόλωνος 102 & Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια, T/ 210-3300018

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή