ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα της γιαγιάς

Θα χρειαστείτε 30′ για την προετοιμασία και 30′ για το ψήσιμο

gastronomos-paradosiaki-syntagi-gia-ta-melomakarona-tis-giagias-561602158

30′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

gastronomos-paradosiaki-syntagi-gia-ta-melomakarona-tis-giagias0
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

 

Υλικά

Κομμάτια: 50-60

•3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
•1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
•1 κούπα ζάχαρη
•1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
•1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
•1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή
•1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
•3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•1 κουτ. γλυκού σόδα
•9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι

•1½ κούπα νερό
•1½ κούπα μέλι
•2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Πασπάλισμα

•1½ κούπα καρυδόψιχα,ψιλοκομμένη

•1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο

•1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη

•1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

•2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα

Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr