Γαστρονόμος: Δέκα ταβέρνες και εστιατόρια για εξορμήσεις εκτός Αθήνας

Γαστρονόμος: Δέκα ταβέρνες και εστιατόρια για εξορμήσεις εκτός Αθήνας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε δάση, σε χωριά, δίπλα σε λίμνες αλλά και στα ορεινά των ελληνικών νησιών υπάρχουν κρυμμένα γαστρονομικά διαμάντια γύρω απ’ τα οποία αξίζει να σχεδιάσεις την εκδρομή σου. Η ομάδα του Γαστρονόμου γύρισε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη και προτείνει τα αγαπημένα της εστιατόρια και ταβέρνες-προορισμούς για αποδράσεις εκτός πόλης. Εκεί θα βρεις από μελωμένα μαγειρευτά με σπιτικά κηπευτικά μέχρι θεσπέσιες χωριάτικες πίτες, τρυφερά κρεατικά, τοπικά τυριά και άλλα εξαίσια εδέσματα. Αν σου έλειψε ο καθαρός αέρας και το καλό φαγητό κράτησε σημειώσεις και ετοίμασε το αυτοκίνητο για το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Βασιλικός

Γαστρονόμος: Δέκα ταβέρνες και εστιατόρια για εξορμήσεις εκτός Αθήνας-1
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

Στη μέση του πουθενά, σε ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων ανάμεσα στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης, ένας σεφ με διεθνείς γαστρονομικές προσλαμβάνουσες, κάνει θαύματα μαγειρεύοντας με δικά του κηπευτικά και ντόπια κρέατα. Αλλαντικά, σάλτσες, ζωμοί, ψωμιά, προζύμια, μην τα πολυλογώ σχεδόν το 99% των παρασκευασμάτων φτιάχνονται στην κουζίνα τους. Τι να πρωτογράψω. Για την ξυλοφουρνισμένη χοιρινή γλώσσα με ξύσμα εσπεριδοειδών και ντρέσινγκ μελιού, για την «αράχνη» στη σχάρα ψημένη λουκούμι, για το δικό τους καπνιστό λουκάνικο με πορτοκάλι. Για τις τριπλοτηγανισμένες πατάτες και τις τέλειες σαλάτες. Ή μήπως για το μισάδι κοτόπουλο σχάρας με σάλτσα τυριού και τα μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο ψημένα ολοβραδίς στον ξυλόφουρνο και σερβιρισμένα με τον απόλυτο πουρέ 50-50 (βούτυρο-πατάτα). Ό,τι και να πω είναι λίγο. Κρατήστε απλώς ότι αυτό το πρωτοκλασάτο γεύμα τελείωσε με ελληνικό καφέ αλεσμένο την ώρα της παραγγελίας και ψημένο στη χόβολη, με φοντάν σοκολάτας ζαχαροπλαστικού επιπέδου και εκμέκ με ονειρεμένο παγωτό καϊμάκι (ναι, κι αυτό είναι δικό τους). Το μενού δεν έχει σταθερές, αφού ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ησυχία. Να το επισκεφθείτε και να του δώσετε carte blanche. Ν.Μ.

Καλλίπολη, Πέλλα, Τ/2381-50.37.07, Τρίτη-Σάββατο 12.00-01.00, Κυριακή 12.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΤΣΑ (ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ)

Το Τσαρδάκι

Γαστρονόμος: Δέκα ταβέρνες και εστιατόρια για εξορμήσεις εκτός Αθήνας-2
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

 

Στη μέση του πουθενά, στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα, το Τσαρδάκι είναι από μόνο του σοβαρός λόγος να εκδράμεις στην περιοχή. Ο κύριος Βασίλης Κορομπίλιας κάνει κουμάντο στις ψησταριές, η γυναίκα του στις απίθανες πίτες, η κόρη και ο γαμπρός στις κατσαρόλες και στον ξυλόφουρνο. Στο πρώην χάνι με το μεγάλο τζάκι και τα καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια έχω φάει μερικά από τα νοστιμότερα μελωμένα μαγειρευτά της κατσαρόλας και φουρνιστά της ζωής μου, όπως φασολάδα με παστουρμά, φουρνιστή ρεβιθάδα με μελιτζάνες, αλλά και χοιρινή τηγανιά όνειρο και βραστό κατσικάκι με ζαρζαβατικά της εποχής και της περιοχής. Χορτόπιτες, τυρόπιτες και τραχανόπιτες φτιάχνονται με φύλλο χειροποίητο και ντόπια υλικά, ψήνονται στον ξυλόφουρνο και μοσχοβολάνε, όπως και ο παραδοσιακός πλαστός-όνειρο. Όταν έρθει η ώρα του ψητού, δύσκολα επιλέγεις: τα παϊδάκια είναι ψημένα αφρός, τα λουκάνικα με πράσο είναι τέλεια ζουμερά και μαζί πικάντικα, μπιφτέκια και μπριζόλες μαστόρικα και πεντανόστιμα, από κρέατα διαλεχτά και ντόπια. Μεγάλο χιτ του μαγαζιού η απίστευτη σαλάτα με τα τουλάχιστον 17 διαφορετικά υλικά, από άγρια βατόμουρα και σπιτικό τουρσί, μέχρι τζίντζερ, λωτούς και λάχανα κάθε λογής. Υπερπαραγωγή και το επιδόρπιο με το χειροποίητο ρετσέλι. Συνοδέψτε με τσίπουρο από Μοσχάτο που καλλιεργεί ο κύριος Βασίλης αλλά ζητήστε και τα κρασιά του από λογιών λογιών ποικιλίες, επίσης δικής του παραγωγής. Β.Κ.

Επαρχιακή Οδός Καρδίτσας-Καστανιάς, Μοσχάτο, λίμνη Πλαστήρα, Τ/24410-20.024. Ανοιχτά από το μεσημέρι.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Ζέρζοβα

Γαστρονόμος: Δέκα ταβέρνες και εστιατόρια για εξορμήσεις εκτός Αθήνας-3
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

 

Περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα, λίγο μετά την τουριστικά ανεπτυγμένη Δημητσάνα βρίσκεται ένα μικρό χωριό, που δεν ήταν δημοφιλές μέχρι που άνοιξε αυτή η ταβέρνα. Η Βαγγελιώ και ο Γιάννης ψήνουν σε ξυλόφουρνο φαγητό του τόπου και της εποχής. Πίτα με άγρια χόρτα και χυλό αντί φύλλου, υπέροχα κριτσανιστή, τυρί παραγωγής τους, μανιτάρια του δάσους στο τηγάνι, αγριογούρουνο ψημένο μέχρι να λιώνει. Από τα πιο διάσημα πιάτα τους είναι οι χυλοπίτες, που παίρνουν από εργαστήριο της Δημητσάνας, με καμένη μυζήθρα και βούτυρο, όπως και η προβατίνα στη λαδόκολλα, με σφάγιο από το δικό τους κοπάδι. Λίγες και καλές επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί. Επιδόρπιο, ζεστό γαλακτομπούρεκο παραγωγής τους. Η εκδρομή ως εκεί αξίζει χίλια τα εκατό. Ν.Δ.

Παναγιά Αρκαδίας, Τ/6932847358, καθημερινά 12.00-22.00.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή