Φάβες πάσης Ελλάδος: Όλες οι ελληνικές ποικιλίες και 15 συνταγές

Φάβες πάσης Ελλάδος: Όλες οι ελληνικές ποικιλίες και 15 συνταγές

Αναζητήσαμε τα παλιά ελληνικά φαβοτόπια, μιλήσαμε με παραγωγούς και σημειώσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φάβας κάθε τόπου. Και τη μαγειρέψαμε με 15 τρόπους

38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεισμοί, ηφαίστεια και φάβες

  • Η φάβα, το φάβα, ο φάβας, το κατσούνι, ο πίσε, ο άφκος, το κουρακάτσι: διαφορετικά ονόματα για τη φάβα ανάλογα με τον τόπο.
  • Ο καρπός προέρχεται από δύο διαφορετικά φυτά, το λαθούρι (Lathyrus sativus) και ένα είδος αρακά (Pisum sativum).
  • Ιδιότροπη καλλιέργεια, απαιτεί κοπιώδεις, ησιόδειες μεθόδους και μελτέμια για να μεστώσει ο καρπός. Αν επικρατεί υγρός νοτιάς, η παραγωγή πανελλαδικά πέφτει κατακόρυφα. Η φετινή χρονιά είχε αλλόκοτο καιρό και δεν θεωρείται από τις καλύτερες.
  • Οι νοστιμότερες φάβες της Ελλάδας προέρχονται από περιοχές είτε ηφαιστειογενείς είτε με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
  • Η φάβα είναι εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης, εξ ου και το ενδιαφέρον των Βορειοευρωπαίων για τη φάβα και δη την ελληνική, σε μια γενικότερη τάση μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή