Μπαμπάδες με ρούμι: Η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της Αθήνας

Μπαμπάδες με ρούμι: Η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της Αθήνας

Η ιστορία του γλυκού ξεκινά το 1710 με τον εξόριστο Πολωνό βασιλιά Στανισλάς Α ́, στον τόπο της εξορίας του, τη Λωραίνη της Γαλλίας

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία του γλυκού ξεκινά το 1710 με τον εξόριστο Πολωνό βασιλιά Στανισλάς Α ́, στον τόπο της εξορίας του, τη Λωραίνη της Γαλλίας. Είχε, λέει, στα μπαγκάζια του μια μπαγιάτικη babka – αυτό το είδος τσουρεκιού ακόμη το φτιάχνουν στη χώρα του. Για να γίνει βρώσιμο ξανά το ξερό κομμάτι, το μούσκεψε με γλυκό ουγγαρέζικο κρασί Tokaji και το αποτέλεσμα έκανε θραύση.

Κατά μία εκδοχή, επειδή ο Στανισλάς διάβαζε κάθε βράδυ τις Χίλιες και Μία Νύχτες, ονόμασε το γλυκό baba, εμπνευσμένος από τον Αλή Μπαμπά. Τους μπαμπάδες έκανε γνωστούς σε όλη τη Γαλλία ο ζαχαροπλάστης της κόρης του Στανισλάς, Nicolas Stohrer, ο οποίος είχε την ιδέα να βουτήξει τους μπαμπάδες σε ρούμι. Μάλιστα, το 1730 άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο-φούρνο στο Παρίσι, που υπάρχει ακόμη, θεωρείται ο παλαιότερος στη Γαλλία και πουλάει μπαμπάδες σε αναρίθμητες παραλλαγές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή