Πασχαλινές πίτες: 15 συνταγές για τις πίτες της Λαμπρής

Πασχαλινές πίτες: 15 συνταγές για τις πίτες της Λαμπρής

Στο πασχαλιάτικο τραπέζι, οι παραδοσιακές πίτες με όλα τα μυριστικά και τα τυριά της Άνοιξης, έχουν την τιμητική τους

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι έχουν οι πίτες. Είναι οι πρώτες που σερβίρονται την ημέρα της Λαμπρής αφού είναι ιδανικές για πρωινό μαζί με τον καφέ μας όσο ετοιμάζουμε τη θράκα για τον οβελία, τέλειες για μεζέ μαζί με τα αποστάγματα και τους κρεομεζέδες αλλά και απαραίτητες ως φιλόξενο κέρασμα σε όποιον περάσει από την αυλή μας για να μας ευχηθεί. Οι πίτες της Άνοιξης είναι πλούσιες σε αυγά, σε φρέσκα τυριά και αρωματικά χόρτα της εποχής.

Τα αυγά έχουν μαζευτεί μπόλικα μετά από τη μακρά νηστεία της Σαρακοστής και πρέπει να καταναλωθούν. Πλούσια σε πρωτεΐνη, δίνουν σώμα, γεύση αλλά και όγκο στη γέμιση.

Τα φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά είναι πλούσια σε αρώματα και με γεύση πιο ντελικάτη, αφού λόγω καλοκαιρίας τα αρνιά και τα κατσίκια βόσκουν ελεύθερα στη φύση και τρέφονται κυρίως με χλωρές τροφές. Τα λευκά, φρέσκα τυριά, που καταναλώνονται χωρίς να ωριμάσουν, έχουν συνήθως λιπαρά που δεν ξεπερνούν το 20%  – 25% και θεωρούνται «ελαφριά». Έχουν χαρακτήρα, γεμάτη γεύση και δυνατές οξύτητες, είναι ό,τι πρέπει για μια πλούσια γέμιση στις πίτες. Τέτοια είναι τα ανθότυρα, οι φρέσκιες μυζήθρες, οι ξινομυζήθρες, τα γαλοτύρια, τα τσακαφούτια κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή