Γαστρονόμος: Τι μαγειρεύει η «Μικρή Αφρική» της Αθήνας;

Γαστρονόμος: Τι μαγειρεύει η «Μικρή Αφρική» της Αθήνας;

Από το Μπουρούντι και τη Νιγηρία στην Αιθιοπία και την Ακτή Ελεφαντοστού, και από την Μπουρκίνα Φάσο στο Κονγκό. Επτά Αφρικανοί της διπλανής πόρτας ανοίγουν τα σπίτια τους στον «Γαστρονόμο» και μαγειρεύουν τις αγαπημένες συνταγές της χώρας τους.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νιγηριανός Ολάμιντε κάθισε πάνω από κατσαρόλες και τηγάνια για ώρες για να φτιάξει το θρυλικό egusi, ίσως την πιο ιδιαίτερη και πληθωρική συνταγή που έχει δημοσιεύσει ο «Γαστρονόμος» στα δεκαέξι χρόνια της κυκλοφορίας του! Μαγείρεψε όμως και το ρύζι jollof και μας μαθαίνει για τη μεγάλη κόντρα ανάμεσα στη Νιγηρία και τη Γκάνα για την πατρότητα της συνταγής.

Η Σεναΐτ με τις δυο πατρίδες, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, απλώνει φύλλο injera, την εμβληματική λεπτή πίτα από ζύμη που απαιτεί 3 μέρες ωρίμανση, και στρώνει πάνω της καυτερές λιχουδιές για γενναίους ουρανίσκους. Η έκπληξη ήταν ότι με σπόρους αιθιοπικού καφέ που καβούρδισε και άλεσε στην κουζίνα της, έψησε και μας σέρβιρε έναν εκπληκτικό καφέ που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Γαστρονόμος: Τι μαγειρεύει η «Μικρή Αφρική» της Αθήνας;-1

Η Παμ και η αδερφή της Λιζ μπορεί να μεγάλωσαν στη Νορβηγία αλλά πατρίδα τους είναι το Μπουρούντι και επιστράτευσαν τους μισούς συγγενείς τους για να πάρουν ακριβείς οδηγίες και να μας φτιάξουν τραγανά πιτάκια σαμπούσα με κρέας, αλλά και αρνάκι στον φούρνο, μια απλουστευμένη εκδοχή της συνταγής που παραδοσιακά ψήνεται τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας.

Ο Μούσα που στην πατρίδα του, την Ακτή Ελεφαντοστού, δεν είχε μπει ποτέ σε κουζίνα, ανακάλυψε στην Ελλάδα το μεγάλο του ταλέντο στη μαγειρική και ονειρεύεται να ανοίξει το δικό του εστιατόριο που θα λέγεται Οur Home – Το Σπίτι μας. Εως τότε, μας έδειξε τις ικανότητές του με ένα εκπληκτικό μαρινάτο κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα, τηγανητές plantains και κουσκούς από κασάβα.

Η Φαίδρα από τη Μπουρκίνα Φάσο, η σεφ που μαθήτευσε στο πλευρό του Γιάννη Μπαξεβάνη, μας κέρασε δροσερό και πικάντικο γάλα ρυζιού αρωματισμένο με γαρίφαλο και τζίντζερ, μαγείρεψε αρνάκι στην κατσαρόλα με μπάμιες και μπαχαρικά και μας κέρασε αφράτους λουκουμάδες από μαυρομάτικα φασόλια και λαχταριστές τηγανίτες με μπανάνα.

Γαστρονόμος: Τι μαγειρεύει η «Μικρή Αφρική» της Αθήνας;-2

Η Γκλόρια από το Κονγκό, παρέα με τις δύο μικρές της κόρες, μάς κέρασε το αγαπημένο της ποντού, έναν μυρωδάτο πουρέ από φύλλα κασάβας, μελιτζάνες και σκόρδο, τηγάνισε παστό ψάρι με πιπεριές και αρωματική σάλτσα, μάς κέρασε λουκουμάδες που μοσχοβολούσαν λεμόνι και μας δρόσισε με χυμό ανανά και τζίντζερ.

Ιστορίες ζωής πάνω από τις κατσαρόλες

Η γνωριμία μας με επτά μόνο από τους περίπου 18.000 Αφρικανούς που ζουν στην Ελλάδα, μας έμαθε πολλά: γνωρίσαμε από πρώτο χέρι απίθανα υλικά, από φρούτα και λαχανικά, μέχρι αρτύματα και άλευρα, επισκεφτήκαμε τα αμέτρητα μικρά και μεγαλύτερα αφρικάνικα και ασιατικά μαγαζιά του κέντρου από όπου οι Αφρικανοί προμηθεύονται τα υλικά για τις συνταγές των πατρίδων τους, μάθαμε παράξενους συνδυασμούς γνωστών και άγνωστων υλικών και γευτήκαμε πιάτα νόστιμα που πολλοί από εμάς θα υιοθετήσουμε.

Γαστρονόμος: Τι μαγειρεύει η «Μικρή Αφρική» της Αθήνας;-3

Κυρίως όμως ακούσαμε ανθρώπινες ιστορίες από αυτές που έχουν πάντα να διηγηθούν οι μετανάστες. Ιστορίες γεμάτες με ελπίδες, όνειρα, αγώνες, χαρές, απογοητεύσεις, ρατσισμό, αποκλεισμό, δημιουργία, επιβραβεύσεις, έρωτα, πόλεμο. Γύρω από τα τραπέζια που μας έστρωσαν μάθαμε λίγο περισσότερο τους Αφρικανούς συμπολίτες μας και την κουλτούρα τους και, τσουγκρίζοντας ποτήρια, μιλώντας, γελώντας και μαγειρεύοντας εκμηδενίσαμε -γεωγραφικές μόνο- αποστάσεις και ανοίξαμε καρδιές.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή