Πίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Πίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

Spritz, βαθυκόκκινα πικρόγλυκα ποτά και η χαρά της συνάντησης. Η ιταλική συνήθεια που αγαπάμε έχει βρει τη θέση της στα μαγαζιά της πόλης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθυκόκκινα πικρόγλυκα ποτά στα γρήγορα, την ώρα που δύει ο ήλιος, σε πλατείες και πεζοδρόμια. Και άλλα πορτοκαλί, σχεδόν φωσφοριζέ, συνήθως με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με φυσαλίδες, με βότανα, με πικροπορτόκαλα, πάγο, λίγες μαριναρισμένες ελιές δίπλα, ίσως κι ένα μικρό σάντουιτς ή μια μπουκιά από κάτι αλμυρό και τηγανητό, με τη χαρά του απροσχεδίαστου ραντεβού. Η ιταλική συνήθεια του απεριτίβο έχει παρασύρει πια όλο τον κόσμο και η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα μας έχει ταιριάξει γάντι.

Όπως μου έλεγε πριν από λίγο καιρό ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της μοναδικής αθηναϊκής spritzeria, «Το απεριτίβο εμπεριέχει τη χαρά της παρέας, της συζήτησης, την ανακούφιση μετά το σχόλασμα από τη δουλειά. Η παρέα παίζει τον πρώτο ρόλο, όλα τα άλλα είναι συνοδευτικά, χωρίς να χάνουν τη σημασία τους».

Τι ακριβώς σημαίνει όμως απεριτίβο; Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «aperire», δηλαδή αυτό που ανοίγει την όρεξη. Συνήθως είναι κάτι ελαφρύ, ξηρό και πικρούτσικο, που μας προετοιμάζει για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Υπάρχει λόγος που το πικρό έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συνήθεια. Ως όντα έχουμε την αίσθηση του πικρού για να μας προειδοποιεί ότι δυνητικά καταπίνουμε κάτι δηλητηριώδες.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμήσει το «δηλητήριο» που εντοπίζει, ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας σάλιο και στομαχικά οξέα. Γι’ αυτό και τα πικρά ποτά λειτουργούν τόσο καλά ως απεριτίφ – ξυπνούν την όρεξη. Τα συνοδευτικά σνακ είναι εκεί απλά για ενεργοποιήσουν κι αυτά τη πείνα, να γαργαλήσουν την όρεξη αντί να την κατευνάσουν. Τα περισσότερα μπαρ της Αθήνας διαθέτουν πλέον κάτι που συμπορεύεται με την αγαπημένη ιταλική συνήθεια. Ακολουθούν πέντε από τα αγαπημένα μας.

Διαβάστε αναλυτικά στο Γαστρονόμο

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή