Πόσες όψεις μπορεί να έχει μια καρυδόπιτα;

Πόσες όψεις μπορεί να έχει μια καρυδόπιτα;

Τα μυστικά της κλασικής καρυδόπιτας και 18 συνταγές για να τη φάμε αλλιώς. Τη βουτάμε σε σοκολάτα, την κάνουμε cheesecake, μέχρι και gluten free καρυδόπιτα φτιάχνουμε!

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ορεινούς τόπους, όπου δεν υπήρχαν ελιές, αγόραζαν το ελαιόλαδο σε σχετικές ποσότητες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα ο καθένας, και το θεωρούσαν εκλεκτό· το χρησιμοποιούσαν δε με μεγάλη φειδώ. Έφτιαχναν όμως λάδι από καρύδια και μαγείρευαν με αυτό.

Η καρυδόπιτα δεν περιέχει βούτυρο, μια και τα καρύδια είναι γεμάτα λάδι, γι’ αυτό και ταγκίζουν εύκολα αν δεν διατηρηθούν στο ψυγείο. Η μέτρηση των υλικών γίνεται με βάση το αυγό. Αν έχετε ένα ορθογώνιο ταψί στο μέγεθος του κλασικού πυρέξ, χρειάζονται 12 – 15 αυγά. Όσα αυγά, τόσες κουταλιές ζάχαρη, τόσες καρύδια κοπανισμένα και τόσες φρυγανιά κοπανισμένη. Αντί φρυγανιάς κάποιοι βάζουν σιμιγδάλι ή αλεύρι. Οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά κοπάνιζαν από τα σπιτικά σταρένια παξιμάδια και τα κοσκίνιζαν μετά. Αν δεν θέλετε να… ξανοιχτείτε σε δοκιμές, πάρτε φρυγανιές και περάστε τες στο μηχάνημα για να τριφτούν εντελώς. Για μένα η καρυδόπιτα με φρυγανιά είναι πολύ καλύτερη από αυτές με αλεύρι ή σιμιγδάλι. Στην παραδοσιακή εκδοχή αρωματίζουν το γλυκό με κανελογαρίφαλα ή σκέτη κανέλα. Εσείς μπορείτε να τη δοκιμάσετε με ξύσμα πορτοκαλιού ή νερατζιού ή περγαμόντου.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή