Φαλάφελ: 10 συνταγές για το αγαπημένο πιάτο της Μέσης Ανατολής

Φαλάφελ: 10 συνταγές για το αγαπημένο πιάτο της Μέσης Ανατολής

Ποιες χώρες διεκδικούν την πατρότητα των φαλάφελ, ποια είναι η κλασική συνταγή, πώς τα φτιάχνουν στον Λίβανο και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα φαλάφελ προέρχεται από την αραβική λέξη Μelfelfel που σημαίνει «καυτερό, πικάντικο». Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Φαίνεται πως πατρίδα τους είναι η αρχαία Αίγυπτος και ήταν γνωστά ήδη από την εποχή των Φαραώ. Από εκεί διαδόθηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Φαλάφελ ή ταμίες, κουκιά ή ρεβύθια;

Στην Αλεξάνδρεια είναι γνωστά ως φαλάφελ (ή φελέφελ), ενώ στην υπόλοιπη Αίγυπτο τα λένε ta’ameya (ταμίε ή εξελληνισμένα ταμίες). Τα αυθεντικά φαλάφελ φτιάχνονται με φούλια, ένα είδος μικρού σε μέγεθος και ανοιχτόχρωμου κουκιού που ευδοκιμεί στα παχιά αιγυπτιακά χώματα. Από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας τα φαλάφελ ταξίδεψαν βορειότερα, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπου τα κουκιά και τα φούλια αντικαταστάθηκαν σταδιακά με ρεβύθια.

Σήμερα θεωρούνται ένα αυθεντικό αραβικό πιάτο αν και οι Ισραηλινοί το παρουσιάζουν ως δικό τους, εθνικό street food. Κι αυτό γιατί οι Υεμενίτες μετανάστες στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, τη δεκαετία του 1950, έφεραν μαζί τους τη συνταγή και έφτιαχναν φαλάφελ με τα διαθέσιμα ρεβύθια για να κερδίσουν τα προς το ζην, με αποτέλεσμα τα φαλάφελ να καθιερωθούν στο Ισραήλ ως τοπικό πιάτο, σε μια προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει ένα εθνικό συνταγολόγιο. Αυτή η οικειοποίηση είναι λογικό να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους που βλέπουν εδώ μία ακόμη μείωση μέχρις εξαφάνισης της δικής τους πολιτιστικής-γαστρονομικής κληρονομιάς.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή