Αρμενοβίλ ή μπουγάτσα; 6 εμβληματικές συνταγές της Θεσσαλονίκης

Αρμενοβίλ ή μπουγάτσα; 6 εμβληματικές συνταγές της Θεσσαλονίκης

Οι πιο επιτυχημένες συνταγές για τις χαρακτηριστικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης: παρφέ αρμενοβίλ, μπουγάτσα με κρέμα ή με τυρί, τρίγωνα Πανοράματος, ανώμαλα σοκολατάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη των καλοφαγάδων λένε για τη Θεσσαλονίκη. Και πράγματι ο ορισμός είναι σωστός. Για αιώνες στο καζάνι της ζυμώθηκαν πολιτισμοί και γεύσεις. Ανατολίτικα μπαχάρια και γαλλικές εσάνς, Ασία και Ευρώπη, οριενταλισμός και ευρωπαϊσμός άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία και τη γαστρονομία της.

Κι έπειτα, η Θεσσαλονίκη δέχθηκε πλήθος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά και από τον Πόντο, την Καππαδοκία και όλες τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων. Εκείνοι έφεραν στο νέο τόπο όπου ρίζωσαν τις τέχνες τους, τη μαστοριά τους, την καπατσοσύνη τους, το γούστο τους, την ανοιχτομυαλιά τους.

Άνθισε η Θεσσαλονίκη, άνθισε και η κουζίνα της που σήμερα συνενώνει όλον αυτό τον πλούτο συνταγών και ιδεών. Τα πιο σπουδαία ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας άνοιξαν εκεί και οι ιδιοκτήτες τους έκαναν ολόκληρες περιουσίες από τις γλυκές καινοτομίες που σέρβιραν στα τραπεζάκια τους, όπως ήταν η σοκολάτα γάλακτος στου Φλόκα.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή