Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; 

Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; 

Για το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Γαστρονόμος» περάσαμε πέντε μέρες στη Ρώμη παρέα με την Ελληνοιταλίδα καλλονή Δωροθέα Μερκούρη, καταναλώσαμε χιλιόμετρα ολόκληρα από σπαγγετάδες και μάθαμε πώς μαγειρεύουν την πάστα οι Ρωμαίοι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε από την Αθήνα για να πάει στη Ρώμη δυό μέρες πριν από εμάς, αλλά έμπλεξε σε μποτιλιάρισμα στην Αττική οδό και εν τέλει έφτασε το προηγούμενο βράδυ. Η Ελληνοιταλίδα Δωροθέα Μερκούρη, η οποία ανέλαβε τον ρόλο του ξεναγού μας στη Ρώμη, συνηθίζει να λέει για τις δύο πατρίδες της ότι «την Ελλάδα την αγαπώ πολύ, με την Ιταλία είμαι ερωτευμένη». Ξυπνούσε τα πρωινά σχεδόν αξημέρωτα, για να ετοιμαστεί. Μου τηλεφωνούσε κάθε πρωί γύρω στις 8 με κελαρυστά «αλόρα», «μποντζόρνο» και «κόμε στάι» και μας έδινε ραντεβού μπροστά σε κάποια φοντάνα, κάποια πιάτσα ή πιατσέτα. Από τις 9 το πρωί ήταν στο πόδι, ντυμένη και έτοιμη για τις φωτογραφίσεις, και μέχρι το βράδυ εξακολουθούσε να είναι ατσαλάκωτη και σουλουπωμένη λες και μόλις είχε βγει από το κομμωτήριο.

Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; -1

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γαστρονόμος (@gastronomos_)

Ως παιδί τρεφόταν αποκλειστικά με νιόκι, ροσμπίφ και γλυκά, κάτι που ευτυχώς άλλαξε στην πορεία, όταν έμαθε τι σημαίνει λουκούλλειο γεύμα και ντόλτσε βίτα. Αγάπησε με πάθος τις ντομάτες, τόσο που οι φίλοι της τη φωνάζουν Ντόρο, το οποίο προκύπτει όχι μόνο από το πρώτο συνθετικό του ονόματός της όπως το προφέρουν στα ιταλικά (Ντοροτέα), αλλά, κυρίως, από το δεύτερο συνθετικό της ιταλικής λέξης για την ντομάτα, το «πομοντόρο».

Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; -2

Η Ρώμη της Δωροθέας

Η Δωροθέα γελάει δυνατά, είναι η χαρά της ζωής, λαμπερή, λιχούδα και πολύ καλή μαγείρισσα – μας έφτιαξε καταπληκτικά πάκερι με πεπερόνι φούρνου και λίγο λεμόνι, και άλλα. Όταν είναι στη Ρώμη τής αρέσει να χάνεται στο πάρκο της Βίλα Μποργκέζε, πηγαίνει νωρίς το πρωί στη Santa Maria di Trastevere για να παρακολουθήσει τη λειτουργία και να ακούσει τις παραδεισένιες ψαλμωδίες, και περνάει κι από άλλες εκκλησίες για να ξαναχαζέψει τα έργα του Καραβάτζο. Κυριολεκτικά δεν τις χορταίνει τις καρμπονάρες και τα aragostine alla crema, και μάλιστα της αρέσει να απολαμβάνει το μεσημεριανό της μόνη της μετά τις βόλτες της. Πίνει το εσπρέσο της σφηνάκι στο Tazza d’oro στο Πάνθεον και ύστερα περνάει για ένα γρήγορο απογευματινό, ελαφρύ απεριτίφ στο Camponeschi στην Piazza Farnese πριν συναντηθεί με την παρέα της.

Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; -3

Όταν πλησιάζουν οι μέρες να φύγει, ξεκινούν τα ψώνια της. Κάνει ένα πέρασμα από τα μερκάτι: στη σκεπαστή αγορά Flaminio για πάσης λογής τρόφιμα, και τις Κυριακές στο flea market στο Borghetto Flaminio όπου ανακαλύπτει βίντατζ καπέλα, high fashion γόβες, ρετρό φορέματα στιλ Όντρεϊ Χέπμπορν, και άλλους παλιούς θησαυρούς της alta moda. Φεύγει από τη Ρώμη έχοντας γεμίσει την haute couture τσάντα της με σκόρδα, ντομάτες, σπαγγέτι, πεπεροντσίνι, αντσούγιες, γκουαντσιάλε, πεκορίνα, αλεύρια, μπουράτες, μεντούτσιες, αγκινάρες μάμολε, και άλλες επικούρειες προμήθειες.

Τι οφείλει η Δωροθέα Μερκούρη στα σπαγγέτι; -4

Μια μικρή γεύση από το αφιέρωμα στη Ρώμη του περιοδικού «Γαστρονόμος». Περισσότερες ιστορίες, γεύσεις και συνταγές στο τεύχος που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 11/6 με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή