Η signature παντζανέλα με burrata του Αντρέα Προβιντέντζα

Η signature παντζανέλα με burrata του Αντρέα Προβιντέντζα

Η παντζανέλα είναι η αγαπημένη σαλάτα του Αντρέα Προβιντέντζα, διάσημου Ρωμαίου σχεδιαστή και ιδρυτή της Loden Tal. Η συνταγή είναι προδημοσίευση του Γαστρονόμου  Ιουνίου που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτό το Σάββατο με την Καθημερινή

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παντζανέλα είναι μια ψωμένια σαλάτα με καταγωγή από την Τοσκάνη, παρόμοια με την ακουασάλε της νότιας Ιταλίας.

Πρόκειται για σύνθετη λέξη που προκύπτει από το «pane» (ψωμί) και την «zanella», που είναι το μεγάλο πιάτο όπου σερβίρουν τη σαλάτα. «Την κλασική συνταγή την έμαθα πριν από πολλά χρόνια από έναν Ρωμαίο μάγειρα φίλο μου, τον Πάτρικ, ο οποίος πλέον ζει στο Λος Άντζελες. Την είχε φτιάξει ένα καλοκαίρι στις διακοπές μας. Αυτό που κάνω διαφορετικό εγώ είναι ότι χρησιμοποιώ σταρένια παξιμάδια φρεζέλε από το Σαλέρνο. Η Δωροθέα, πάλι, τη φτιάχνει με ένα ψωμί εξαιρετικής ποιότητας από πιστοποιημένα ιταλικά υλικά, το οποίο ξεροψήνει στον φούρνο, όπως συνηθίζουν στην Καλαβρία, και στη συνέχεια το ποτίζει με λάδι.

Παραδοσιακά βέβαια μουλιάζουν το ψωμί σε νερό και ξίδι, αλλά κι εγώ προτιμώ να βουτάω τα παξιμάδια μου στο ελαιόλαδο. Βάζω και μπουράτα, η οποία δεν υπάρχει στην παραδοσιακή συνταγή της cucina povera, γιατί μου αρέσει πολύ. Είναι μια ωραία σαλάτα που μπορείς να την ετοιμάσεις και να τη σερβίρεις τρεις ώρες μετά». Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της σαλάτας και ο καθένας μπορεί να την προσαρμόσει σύμφωνα με τα γούστα του.

«Α, μάμα μία, η παντζανέλα του Αντρέα!» άρχισε να τραγουδάει η Δωροθέα Μερκούρη πριν καν αρχίσει να τη δοκιμάζει, καθώς ο Αντρέα μάς τόνισε πως η παντζανέλα πρέπει να μείνει για τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν φαγωθεί, ώστε τα παξιμάδια να ρουφήξουν τα ζουμιά της ντομάτας.

Δείτε στον Γαστρονόμο πώς φτιάχνουμε τη σαλάτα παντζανέλα με burrata, βήμα – βήμα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή