Παραδοσιακές πίτες: Οι αιγαιοπελαγίτικες συνταγές με τα πολλά μποφόρ

Παραδοσιακές πίτες: Οι αιγαιοπελαγίτικες συνταγές με τα πολλά μποφόρ

Οι νησιώτες φτιάχνουν δεκάδες πίτες, ανοίγουν φύλλα σαν μεταξωτά σεντόνια, φτιάχνουν αφράτα ζυμάρια και τις γεμίζουν με χόρτα ξερικά και τυριά αρμυρά

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θαλασσινές πίτες δημιουργήθηκαν με τα πολλά μποφόρ. Αν περίμεναν οι νησιώτες να μαγειρέψουν με όσα φέρνει ο άνεμος, σίγουρα θα πεινούσαν. Η θάλασσα, ευχή και κατάρα, όταν ήταν κάλμα, τους έδινε πολλά. Αν όμως θύμωνε κι αντάριαζε, έμεναν αποκλεισμένοι για μέρες, μόνοι, μόνο με τα βρισκούμενα. Με όσα έβγαζαν ο κήπος και τα ζώα τους. Με αυτά έμαθαν να μαγειρεύουν, και με αυτά δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, πολλών λογιών θεσπέσιες πίτες.

Aν το Αιγαίο ήταν όλο μια πίτα, θα μπορούσε να είναι αυτή η σπάνια αθερινόπιτα, μια τηγανητή αλευρόπιτα, ευφυής εφεύρεση των ψαράδων του νότου. Όμως οι νησιώτες καταπιάνονται με δεκάδες, πολύ πιο δουλεμένες πίτες και ανοίγουν φύλλα σαν μεταξωτά σεντόνια, φτιάχνουν και ανεβατά, πιο αφράτα ζυμάρια, ξεδιαλέγουν χόρτα ξερικά και τυριά αρμυρά, μπουμπουνίζουν τους ξυλόφουρνους και βάζουν τηγάνια στη φωτιά.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT