Kαγιανάς παραδοσιακός

Αυτός ο ζουμερός καγιανάς από την Πελοπόννησο είναι απίθανος. Πολλές ακόμα συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13 Αυγούστου με την Καθημερινή

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η ονομασία προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι, είναι φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο. Και αυτό, όπως πολλά πιάτα της αγροτικής κουζίνας, «εφευρέθηκε» για να χορτάσει η πολυμελής οικογένεια. Ο καγιανάς είναι στην ουσία αυγά με ντομάτα και κρεμμύδι, καμιά φορά πατάτα και διάφορα θερινά λαχανικά. Κάποιες φορές έμπαινε μέσα και παστό (γουρνοκαγιανάς) ή τυρί (φέτα, σφέλα ή κάποιο κίτρινο τυρί).

Το χειμώνα, που δεν υπήρχαν ντομάτες, ο καγιανάς γινόταν με πελτέ ή λιωμένη ντομάτα που οι νοικοκυρές κρατούσαν σε βάζα με λάδι και σε μιαν άλλη εκδοχή του με διάφορα χόρτα εποχής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, κάποιες φορές με λίγο τυρί. Οι Ελληνες της Πόλης είχαν το «μενεμένι», που ήταν αυγά με ντομάτα και πράσινες πιπεριές. Οι πιο μερακλήδες έβαζαν και καμιά καυτερή πιπεριά, έτσι, για να ξυπνούν τα αίματα!

Διαβάστε τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή