Πατέρας, κόρη και ένα αγρόκτημα-κιβωτός της ποντιακής παράδοσης

Πατέρας, κόρη και ένα αγρόκτημα-κιβωτός της ποντιακής παράδοσης

Ο Θεόφιλος και η Αφροδίτη Γεωργιάδη μάς υποδέχονται στο αγρόκτημα «Ραγιάν» στη Βάθη Κιλκίς και μαγειρεύουν βαρένικα σε δύο εκδοχές

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγούμε με κατεύθυνση τη Βάθη του Κιλκίς, απόσταση που διανύεται σε λιγότερο από μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Η Βάθη, πριν κατοικηθεί από Ποντίους, λεγόταν Ραγιάν. Το κτήμα του Θεόφιλου Γεωργιάδη, που είναι ο ιθύνων νους της παραγωγικής μονάδας «Ραγιάν», είναι στο έμπα του χωριού, μια κιβωτός που έχτισε ο ίδιος.

Για να συστήσουμε τον Θεόφιλο σε όσους δεν τον ξέρουν, χρειαζόμαστε πολλές αράδες. Σπάνια πάστα. Τα βασικά όμως είναι πως πρόκειται για έναν άνδρα με πολύ τσαγανό, μπόλικο πείσμα, λατρεία για την οικογένειά του και αφοσίωση στην παράδοση. Φοράει ένα καουμπόικο καπέλο, που μάλλον δεν αποχωρίζεται ποτέ. Είναι λεπτός σαν φτερό και δυνατός σαν σίδερο. Πριν από σαράντα χρόνια που αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποντιακή διατροφή, έφηβος ακόμα, οι γαστρονομικές παραδόσεις της πατρίδας του είχαν κιόλας αρχίσει να ξεχνιούνται και να παραγκωνίζονται από τις σύγχρονες διατροφικές μόδες και το γρήγορο φαγητό. Εκείνος όμως από τότε έθεσε στόχο ζωής να διασώσει, να διαδώσει και να προβάλλει αυτό που οι παππούδες του έφεραν μαζί τους από την πατρίδα τους σε μια νέα γη.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή