Μπακλαβάς: 10 συνταγές για όλα τα γούστα

Μπακλαβάς: 10 συνταγές για όλα τα γούστα

Δέκα εκδοχές του μπακλαβά, του αγαπημένου μας σιροπιαστού γλυκού, από τον αυθεντικό πέρσικο με ροδόνερο και μοσχολέμονο μέχρι τον κουμιώτικο με τα «χίλια φύλλα»

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον εθνικό ζήτημα η προέλευση του μπακλαβά και πολλές οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς γύρω από αυτήν. Πού καταλήγουμε; Είναι ελληνικός ή τουρκικός; Και αν όντως γεννήθηκε επί οθωμανικού εδάφους, μήπως ήταν από ελληνικά χέρια; Ποιος ξέρει; Δύσκολο να βρούμε ένα φωτεινό ίχνος, μια σαφή απάντηση, στην σκοτεινή αρχαιολογία της ζαχαροπλαστικής. Και δεν είναι μόνο οι Έλληνες και οι Τούρκοι που έχουν λόγο επί του θέματος, αλλά και οι Πέρσες (αυτοί κι αν δικαιούνται γνώμη!), οι Σύριοι, οι Άραβες αλλά και οι Βαλκάνιοι, στα «εθνικά» συνταγολόγια των οποίων συναντάμε ουκ ολίγα σιροπιαστά γλυκά. Έχει ωστόσο ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του αείμνηστου Αλέξανδρου Γιώτη, συγγραφέα, μάγειρα και σπουδαίου θεωρητικού της γαστρονομίας, ο οποίος υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του «Γαστρονόμου» από το πρώτο τεύχος μέχρι και το θάνατό του.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή