Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δείχνει βήμα – βήμα πώς να φτιάξουμε λευκή φασολάδα!
Στην Κύπρο, πατρίδα του σεφ, αλλά και σε κάμποσες περιοχές στην Ελλάδα, η ντομάτα εξορίζεται από την κλασική φασολάδα και τη θέση της παίρνουν το λεμόνι, το λάδι και τα μυρωδικά.
Είναι παραδοσιακό ελληνικό φαγητό μια φασολάδα χωρίς ντομάτα; Ναι, είναι, ρωτήστε τους Ρουμελιώτες που κάθε άνοιξη την ετοιμάζουν με τις πρώτες βουνίσιες πρασινάδες και μυρωδικά. Η συνταγή, με αρκετές παραλλαγές, απαντάται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μία από αυτές είναι η εκδοχή που μας ετοίμασε ο Χριστόφορος Πέσκιας: είναι η χειμωνιάτικη φασολάδα που απολάμβανε στο οικογενειακό τραπέζι των παιδικών του χρόνων στην Κύπρο. Δοκιμάζοντάς τη, μας συνεπήρε ο συνδυασμός του νόστιμου φασολιού που δεν έλιωνε στο στόμα και μας άφηνε να καταλάβουμε την ψωμωμένη, γήινη νοστιμιά του, με τη δροσερή ξινάδα του λεμονιού και τη νοστιμιά του καλού λαδιού που μπαίνει ωμό στο τέλος. Κουταλιά – κουταλιά, δοκιμάσαμε ένα πιάτο ειλικρινούς νοστιμιάς, με διάρκεια,. Ενα πιάτο που θα μας έρχεται πια στον νου κάθε φορά που θα λέμε «σήμερα λέω να φτιάξω φασολάδα».
Δείτε τη δοσολογία των υλικών και την εκτέλεση της συνταγής στον Γαστρονόμο