Τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Ακολουθούμε τις μυρωδιές από κρέμα και σιρόπι σε όλη την πόλη και ανακαλύπτουμε μετά από γευστική δοκιμή ποια ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν το καλύτερο γαλακτομπούρεκο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραδοσιακό μας γλυκό έχει μόνο τρία υλικά: κρέμα, φύλλο και σιρόπι. Αλλά για να δέσουν σωστά, χρειάζονται πρώτης ποιότητας υλικά και μαστοριά. Πόσο ρευστή ή σφιχτή πρέπει να είναι η κρέμα; Πόσο βανιλάτη; Φυσική βανίλια ή βανιλίνη; Και, βέβαια, πώς θα μείνει το φύλλο τραγανό, αλλά και όσο πρέπει ποτισμένο από το σιρόπι; Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που έχουν λύσει την εξίσωση και ξεφουρνίζουν-σιροπιάζουν-πακετάρουν γαλακτομπούρεκα που φεύγουν δέκα-δέκα από τους πάγκους τους.

Κοσμικόν

Το γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικόν είναι η παιδική μου απόλαυση! Όταν το πρωτοέφαγα πρέπει να ήμουν 3-4 ετών και είμαι τόσο εθισμένη στη γεύση του, που μέχρι σήμερα δεν έχω βρει άλλη να το συναγωνίζεται – σας διαβεβαιώ, δεν είναι θέμα προκατάληψης. Μέχρι και σε τυφλές γευστικές δοκιμές το ξεχώρισα. Μια φορά μόνο, όταν ανακάλυψα πως φτιάχνουν γαλακτομπούρεκο και με φύλλο κανταΐφι, διαπίστωσα, σχεδόν σοκαρισμένη, πως οι άνθρωποι εκεί ξεπερνούν ακόμα και τους εαυτούς τους. Φύλλο πάντα τραγανό, κρέμα απαλή και λυγερή, βούτυρο τόσο όσο και σιρόπι δεμένο, σπάταλο. Για μένα είναι το πρότυπο γαλακτομπούρεκου. Ν.Μ.

Κόστος: 2€ / κομμάτι, 15€ το μικρό ταψί (10 μερίδες), 17€ το μεσαίο (12 μερίδες) και 19€ το μεγάλο (14 μερίδες)

Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ.Νικόλαος, Τ/210-86.49.124, Αγ.Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγ.Παρασκευή, Τ/210-60.86.337 κ.α.

Το Πρώτο Γαλακτομπούρεκο

Οικογενειακή επιχείρηση από το 1954, με έδρα το Ελληνικό, παρασκευάζει ένα από τα πιο ζηλευτά, «μαμαδίσια» γαλακτομπούρεκα, που δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του: «Το Πρώτο». Παραδόθηκε κάποια στιγμή στους απογόνους, οι οποίοι το σύστησαν στο κέντρο της Δραπετσώνας σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα-εργαστήριο -τρύπα θα λέγαμε- και προσφάτως στο Μοσχάτο, όπου συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο την παρασκευή του σιροπιαστού γλυκού. Η κρέμα, πλούσια και με όγκο, βράζει σε παλιά χάλκινα καζάνια μπροστά στα μάτια μας, για να γεμίσει το τραγανό φύλλο που η βάση του δεν κολλάει ποτέ στο σκεύος ούτε αποχωρίζεται απ’ το σώμα του! Το σιρόπι μπαίνει στη σωστή ώρα, ζεστό και μυρωδάτο. Εάν δεν καταφέρετε να το φάτε με τη μία, διατηρείται στο ψυγείο για πολλές μέρες αναλλοίωτο και, αφού έχει ποτίσει καλά το φύλλο, με λίγο ζέσταμα στον φούρνο αναδεικνύει και πάλι όλη του τη χάρη! Νόστιμο και γεμάτο αναμνήσεις. Α.Κ.

Κόστος: 2€ / κομμάτι, 11€ το μικρό ταψί (περίπου 6 μερίδες), 13€ το μεσαίο (περίπου 9 μερίδες) και 14€ το μεγάλο (περίπου 12 μερίδες)

Γούναρη 4, Ελληνικό, Τ/210-96.13.580, Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, Τ/210-46.10.678 και νέο: Στρ. Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο, Τ/211-01.37.870

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή