10 λαχταριστές συνταγές για μελομακάρονα

10 λαχταριστές συνταγές για μελομακάρονα

Όλα τα μυστικά για τέλεια μελομακάρονα και όλες οι συνταγές που θα χρειαστούμε ποτέ! Η μαγεία των γιορτών είναι στο χέρι μας!

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Χριστούγεννα δημιουργούνται δυο στρατόπεδα. Από τη μία αυτοί που προτιμούν τους κουραμπιέδες και από την άλλη οι ορκισμένοι υπέρμαχοι των μελομακάρονων. Και τα δύο εμφανίζονται την περίοδο των εορτών για να ξεχαστούν τον υπόλοιπο χρόνο, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου ο κουραμπιές είναι γαμήλιο κέρασμα, προφανώς λόγω της χιονάτης εμφάνισής του που -όπως καθετί λευκό- συμβολίζει την αγνότητα της νύφης. Οι προτιμήσεις μας υπέρ του ενός ή του άλλου γλυκού έχουν διαμορφωθεί από πολύ νωρίς, όταν ως παιδιά τα κλέβαμε από τις πιατέλες και μπουκωνόμασταν στα κρυφά, πάντα πριν από το φαγητό, για να φωνάζει μετά η μαμά ότι θα κόψουμε την όρεξη μας. Στην δική μας οικογένεια, πάντως, αυτά που τελείωναν πρώτα ήταν τα μελομακάρονα.

Δεν υπάρχει σπίτι ανά την ελληνική επικράτεια που να μην κερνάει μελομακάρονα τα Χριστούγεννα, αγορασμένα ή φτιαγμένα από την ίδια την οικοδέσποινα ή κάποια προκομμένη συγγενή της. Αραδιασμένα σε πυραμίδα πάνω στην πιατέλα και τυλιγμένα σε χρωματιστό σελοφάν, γίνονται μέρος της γιορτινής διακόσμησης. Είναι μία απ’ αυτές τις παραδόσεις που χαίρουν ευρείας αποδοχής, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να βρεις από ποιον τόπο κατάγονται και πως επικράτησαν έναντι άλλων εθιμικών γλυκών του Δωδεκαημέρου, όπως ο μπακλαβάς, οι λαλαγγίτες, οι σουσαμόπιτες, οι δίπλες και τα ξεροτήγανα, τα οποία έχουν πιο συγκεκριμένη εντοπιότητα. Ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι το μέλι και το σιρόπι, με τα οποία καλοπιάνουμε τον καινούργιο χρόνο για να ανταποκριθεί ευνοϊκά στις προσδοκίες μας για υγεία, ευημερία, χαρά και αφθονία.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή