Τριήμερο στην Αθήνα; 19 ιδέες για φαγητό, ποτό και βόλτες στην πόλη

Τριήμερο στην Αθήνα; 19 ιδέες για φαγητό, ποτό και βόλτες στην πόλη

Η Αθήνα στολισμένη ακόμη, ο καιρός καλός, οι μέρες... γιορτής και σχόλης, μάς προτρέπουν να βγούμε, να ξαναβγούμε, να κάνουμε «ζέσταμα» για μια νόστιμη χρονιά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς μας βρίσκει ορεξάτους για βόλτες. Με σύμμαχο τον καιρό βγαίνουμε στην −ακόμα ηλιόλουστη− Αθήνα και απολαμβάνουμε φαγητό και ποτό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Παλιά στέκια ή πολυσυζητημένες νέες αφίξεις; «Αποτοξίνωση» ή παϊδάκια και πάλι παϊδάκια; Brunch, κοκτέιλ ή και τα δύο; Αυτή η λίστα έχει από κάτι για όλους.

Στο ολόφρεσκο Pharaoh

Δύο μέρες πριν μπει το 2023 έκανε πρεμιέρα το πολυαναμενόμενο Pharaoh. Πίσω από το wine bar-restaurant στα σύνορα Ομόνοιας και Εξαρχείων βρίσκεται ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο έμπορος οίνου Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk), ο κορυφαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο δημιουργικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι). Ανοίγοντας τη βαριά κουρτίνα της εισόδου θα βρεθείς σε έναν ζεστό, κάζουαλ χώρο με μερικά τραπέζια και μια μεγάλη μπάρα που εξυπηρετεί τόσο όσους θέλουν να πιουν ένα ποτήρι κρασί όσο και αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το φαγητό. Η ανοιχτή κουζίνα, στην οποία τα πάντα μαγειρεύονται στα ξύλα -από ξυλόφουρνους και ξυλοκάρβουνα μέχρι στόφες- επικοινωνεί με το μπαρ. Ράφια γεμάτα με βινύλια, καυσόξυλα και memorabilia συνθέτουν το ντεκόρ. Ανάμεσα στα απλά και ωραία που ετοιμάζει ο Παπουτσάκης: γίγαντες στη γάστρα, κάστανα στιφάδο, πρασοσέλινο, γουρουνόπουλο με πατάτες, χορτά «με τα αυγά» και λαχανοντολμάδες. Γ.Π.

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412

Στο κλασικό Αθηναϊκόν

Σαν τη Στάνη, το Δίπορτο και λίγα ακόμα μαγαζιά του κέντρου, το Αθηναϊκόν είναι και αυτό μια σπάνια πύλη στην παλιά Αθήνα. Το ιστορικό μεζεδοπωλείο, που άνοιξε το 1932 στην οδό Σανταρόζα και το 1985 μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση, στη Θεμιστοκλέους, ήταν σημείο συνάντησης των «Λευτεριστών»: του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ενός κύκλου από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Σήμερα, στην περιποιημένη ψηλοτάβανη αίθουσα που αποπνέει αστική κομψότητα, έχεις ακόμα την αίσθηση πως όλοι γνωρίζονται με όλους. Μια «οικογενειακή» συνθήκη ανάμεσα στο ευγενικό σέρβις, τις παρέες, και εκείνα τα «μονά» τραπέζια που όλο και κάποιος θα τρώει την ψαρόσουπα πλάι στην εφημερίδα του και το παλτό του. Εκτός από την εν λόγω φημισμένη ψαρόσουπα (με κομμάτια φρέσκιας σφυρίδας και ζωμό από φρέσκες γαρίδες και καραβίδες), στα σίγουρα της παραγγελίας είναι η πολύ καλή σπιτική λακέρδα, οι τραγανές κροκέτες θαλασσινών, η ταραμοσαλάτα και κάποιες από τις σμυρναίικες σπεσιαλιτέ. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή