Κυριακάτικο τραπέζι: 40 συνταγές για όλη την οικογένεια

Κυριακάτικο τραπέζι: 40 συνταγές για όλη την οικογένεια

Είναι η μέρα που μαζευόμαστε, που μοιραζόμαστε, που απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά. Η Κυριακή έχει τη δική της τρυφεράδα, τη δική της νοστιμιά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απ’ όλες τις ημέρες η Κυριακή μ’ αρέσει», έλεγε το παιδικό τραγουδάκι. Ολόκληρη η μέρα, από το χαλαρό ξύπνημα μέχρι το γεύμα, έχει τη δική της χάρη. Άλλωστε μόνο η Κυριακή δεν μάς έχει απομείνει να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι και να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας την εμπειρία του κοινού φαγητού; Και ποια άλλη μέρα υπάρχει η διάθεση να φτιάξουμε κοτόπουλο ή αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ζουμερό λεμονάτο ή γιουβέτσι; Ποια άλλη αφορμή θα μας μαζέψει γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, να απολαύσουμε αγαπημένες γεύσεις, να μιλάμε ακατάπαυστα για ό,τι μας απασχόλησε μέσα στην εβδομάδα, να αστειευτούμε, να θυμηθούμε; Είναι η ευκαιρία να καλέσουμε τους παππούδες ή τους θείους με τα ξαδέρφια, φίλους που μένουν μόνοι, ανθρώπους δικούς μας, αγαπημένους, που συχνά έχουμε να δούμε καιρό.

Όσο για το κυριακάτικο γεύμα, δεν είναι πάντα αυτό που θα μας κλείσει στην κουζίνα για ώρες. Τις περισσότερες φορές, αν το έχετε παρατηρήσει, το φαγητό της Κυριακής είναι ένα ψητό ή μαγειρευτό που δεν απαιτεί πολύωρη ετοιμασία ώστε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι να ετοιμαστεί κουβεντιάζοντας, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και απολαμβάνοντας τις ευωδιές που ξεχύνονται από την κουζίνα. Άλλωστε, τη μοναδική ημέρα της εβδομάδας που έχουμε τελείως ελεύθερη δεν αξίζει να τη σπαταλήσουμε εξουθενωμένοι.

Να λοιπόν μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές της θαλπωρής που συγκεντρώσαμε και προτείνουμε για το κυριακάτικο γεύμα. Είναι απλές και δεν μας κλείσουν στην κουζίνα για ώρες, ωστόσο έχουν αυτό το κάτι που τις ξεχωρίζει από τα καθημερινά μας πιάτα: ένα ιδιαίτερο υλικό, μια διαφορετική τεχνική, μια παραπάνω φροντίδα γενικότερα, που την αξίζει η ημέρα. Σαν το λεμονάτο μοσχάρι με πουρέ ή το σιγομαγειρεμένο κοκκινιστό, για παράδειγμα, δύο από τις πιο αγαπημένες κυριακάτικες συνταγές, με μικρά μυστικά από τον Χριστόφορο Πέσκια που τις διαφοροποιούν γευστικά χωρίς κόπο. Δεν είναι ιδανικό κυριακάτικο φαγητό μια καλοχυλωμένη κοτόσουπα, τα γιουβαρλάκια με τον πυκνό ζωμό, ένα κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο ή ένα κρητικό στιφάδο με χοιρινό και μανιτάρια; Η Κυριακή είναι η μέρα που θα αφήσουμε να σιγοψηθεί ένα αρνίσιο μπουτάκι ή ένα κρασάτο κοτόπουλο στη γάστρα και μια ωραία αρωματική πρασοκιμαδόπιτα. Είναι η μέρα που θα μπούμε σε λίγο κόπο να τυλίξουμε σπέσιαλ λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, να φτιάξουμε ένα απολαυστικό ατζέμ πιλάφι, να ψήσουμε παστίτσιο, να σιγομαγειρέψουμε κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες ή να ψήσουμε ένα κουνουπίδι με κιμά-αποκάλυψη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή