Στην υπόγεια την ταβέρνα: 6 underground κουτούκια της Αθήνας

Στην υπόγεια την ταβέρνα: 6 underground κουτούκια της Αθήνας

Το underground το λέμε κυριολεκτικά. Σ' αυτά τα στέκια όντως κατεβαίνεις τα σκαλιά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια υπόγεια ταβέρνα γεννήθηκαν οι «Μοιραίοι». Ο Βάρναλης κατέβηκε και τους βρήκε στα «απάγκια» τους. Κατέγραψε το έξω και το μέσα τους. Μερικά από τα κουτούκια, υπόγεια κι αυτά, που θα δείτε παρακάτω, κρατάνε από τότε, κι είναι πάντα εκεί, στη θέση τους, με τα τραπέζια τους δίπλα σε κρασοβάρελα και πολυκαιρισμένες φωτογραφίες, με τα τσουκάλια και τα τηγάνια τους γεμάτα με τα γνώριμα – φάβα, κεφτέδες, τηγανητό μπακαλιάρο, ρεβιθάδα. Κάποια άλλα είναι μεταγενέστερα, έχουν όμως κι εκείνα τη δική τους γοητεία. Ο κόσμος εξακολουθεί να κατεβαίνει τα σκαλιά. Για την ατμόσφαιρα. Για τη μουσική. Για το ολίγον τι «κρυμμένο» του πράγματος. Για την αύρα μιας άλλης εποχής. Για εκείνους τους μικρούς μύθους τους. Κάτι ψάχνει. Κάτι βρίσκει.

Το ιστορικό Δίπορτο

Γωνία Σωκράτους και Θεάτρου και δέκα σκαλοπάτια κάτω, το Δίπορτο. Στα σκυφτά, ντόπιοι και επισκέπτες κατεβαίνουν στην εμβληματική ταβέρνα για την οποία υπάρχουν αναφορές από το 1911. Ο μύθος λέει ότι αυτή είναι η «υπόγεια ταβέρνα» στην οποία αναφέρεται ο Βάρναλης στους «Μοιραίους» του («Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…»). Πάει πια καιρός από τότε που το Δίπορτο θεωρούνταν ένα από τα «μυστικά» της πόλης, αλλά η γοητεία του παραμένει. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Κολολιός, συνεχίζει όπως πάντα να φοράει τη λευκή πουκαμίσα εργασίας, και ανάμεσα σε βαρέλια και τραπέζια (στρωμένα με λαδόκολλες αντί για τραπεζομάντηλα) να σερβίρει τα ίδια λίγα και απλά: χυλωμένη και πιπεράτη ρεβιθάδα, ψαράκια στη σχάρα, φάβα με χοντροκομμένο κρεμμύδι, γιουβέτσι, φασολάδα, πατάτες γιαχνί και λίγα ακόμα, μαζί με χύμα κρασί και μπόλικο ψωμί. Γ.Π.

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Τ/210-32.11.463

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή