Πιλάφι με ξηρούς καρπούς και μελωμένες χειμωνιάτικες ρίζες

Πιλάφι με ξηρούς καρπούς και μελωμένες χειμωνιάτικες ρίζες

Ένα νόστιμο πιλάφι που εκτός από εξαιρετικό συνοδευτικό, είναι πρώτης τάξεως φαγητό σε περιόδους αποτοξίνωσης από το κρέας. Οι ξηροί καρποί και οι ρίζες το κάνουν έξτρα θρεπτικό και υγιεινό.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασία

Μελωμένες ρίζες

  1. Για το πιλάφι με ξηρούς καρπούς και μελωμένες χειμωνιάτικες ρίζες ξεκινάμε ως εξής: Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά καθαρίζουμε όλες τις ρίζες και τις κόβουμε σε κύβους του 1,5 εκ.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού και το μέλι, για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί το μέλι.
  3. Ρίχνουμε όλες τις ρίζες και το θυμάρι και σείουμε το τηγάνι – αποφεύγουμε το ανακάτεμα για να μη βαφτούν οι ρίζες από το κόκκινο χρώμα των παντζαριών και γίνουν όλες ροζ.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο σκεύος για 20 λεπτά, χωρίς άλλη προσθήκη υγρού (οι ρίζες θα βγάλουν τα δικά τους υγρά).
  5. Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να γλασαριστούν οι ρίζες.

Πιλάφι

  1. Απλώνουμε μαζί τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε ένα ταψάκι, και τα καβουρδίζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, για 7-10 λεπτά, ανακατεύοντας μια δυο φορές.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα χοντροκοπανίζουμε.
  3. Παράλληλα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι, το καρδάμωμο και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες και σβήνουμε με τον ζωμό ή το τσάι.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά για να απορροφηθούν οι υδρατμοί.
  9. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το πιλάφι σε φόρμα στρογγυλή, με τρύπα στη μέση, πιέζοντας για να πάρει το πιλάφι το σχήμα της φόρμας.
  10. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά κατά μέρος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή