Ξινούλες vs γλυκούλες: Oι καλύτερες lemon pie της Αθήνας

Ξινούλες vs γλυκούλες: Oι καλύτερες lemon pie της Αθήνας

Αγαπημένο αλλά και δύσκολο γλυκό, η lemon pie στα καλύτερά της ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στo γλυκό και τη ξινή φρεσκάδα λεμονιού - Δοκιμάσαμε μπόλικες και ξεχωρίσαμε τις αγαπημένες μας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάρτα λεμονιού θεωρείται από αρκετούς εξαιρετικό τεστ για την ποιότητα ενός ζαχαροπλαστείου. Αγαπημένο αλλά και δύσκολο γλυκό, στα καλύτερά της ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο γλυκό και την ξινή φρεσκάδα του λεμονιού. Στις όχι τόσο πετυχημένες εκδοχές της μπορεί να εμφανίσει διάφορων τύπων αδυναμίες. Μπορεί να είναι πιο ζαχαρένια παρά λεμονάτη, να έχει τεχνητή αίσθηση λεμονιού ή, ακόμα χειρότερα, να προδίδει υπερβολικά τη χρήση του αυγού. Για τη γευσιγνωσία του Γαστρονόμου συγκεντρώσαμε 15 από τις πιο φημισμένες lemon pie, από φούρνους και ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και, μετά από δοκιμή, παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας. Με μαρέγκα ή χωρίς, με διαφορετικές υφές κι ισορροπίες ξινού-γλυκού.

Η πρώτη πεντάδα (με τυχαία σειρά)

Μέλισσα: Η λιτή κι εκφραστική

Η προσωπική μου αγαπημένη. Η εμφάνιση της είναι λιτή, μόνο μια φέτα λάιμ και λίγο «χαβιάρι» λεμονιού στολίζει το γλυκό. Αλλά όσο απλή είναι σε εμφάνιση άλλο τόσο εκφραστική είναι σε γεύση. Η τραγανή, μπισκοτένια και εξαιρετικά λεπτή ζύμη είναι η πρώτη που κλέβει τις εντυπώσεις. Στη Μέλισσα δίνουν μεγάλη σημασία στο ψήσιμο. Το μυστικό είναι στη θερμοκρασία, που είναι σχεδόν επιστημονικά μελετημένη. Χρησιμοποιούν λίγα αλλά σωστά υλικά: βιολογικό αλεύρι, ακατέργαστη ζάχαρη και γαλλικό βούτυρο αγελάδος. Η lemon curd φτιάχνεται από βιολογικά λεμόνια και λάιμ. Ο συνδυασμός των δύο εσπεριδοειδών δίνει στην κρέμα το σωστό άρωμα και την ιδανική ξινάδα. Έχει αρκετή σπιρτάδα, χωρίς όμως να χάνει σε φινέτσα. Μ.Π.

Μέλισσα Fine Pastry, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Τ/210-57.11.055. Κόστος: 5,50 ευρώ/τεμάχιο

Το Τρομερό Παιδί: Η ξινή αλλά ωραία ξινή

Για όσους ψάχνουν πραγματική, έντονη γεύση λεμονιού αυτή είναι η τάρτα τους. Στο Τρομερό Παιδί, μαζί με τις μπαγκέτες και τα βουτυρένια μπριός, φτιάχνουν και μία από τις ωραιότερες (και ξινότερες) lemon pie της Αθήνας. Πάνω από μια απλή και ωραία ζύμη τάρτας βάζουν λεμονόκρεμα (lemon curd) και έπειτα μια άλλη κρέμα με λάιμ. Συν μπόλικο ξύσμα λάιμ για το τελείωμα. Εδώ δεν υπάρχει μαρέγκα ούτε και κάποιο άλλο στοιχείο που να σπάει ιδιαίτερα την οξύτητα των εσπεριδοειδών. Οι κρέμες έχουν πλούσια αίσθηση αλλά το λεμόνι, λεμόνι. Γ.Π.

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537, Κόστος: 4 ευρώ/τεμάχιο

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή