Οι μπριζόλες της Τσικνοπέμπτης: Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο και 12 συνταγές

Οι μπριζόλες της Τσικνοπέμπτης: Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο και 12 συνταγές

Έξυπνα μαριναρίσματα σε άρμη ή με μπαχάρια, ανατολίτικες πινελιές, σωστές κοπές από τον χασάπη, και έτοιμες οι μπριζόλες για την Τσικνοπέμπτη – και όχι μόνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοσχαρίσιες ή χοιρινές οι μπριζόλες είναι εκ των ων ουκ άνευ τις ημέρες της κρεοφαγίας με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Γίνονται εύκολα και γρήγορα στην ηλεκτρική κουζίνα του σπιτιού μας και τις κάνουμε ζουμερές και πεντανόστιμες στον φούρνο, στο γκριλ ή στο τηγάνι. Προγραμματίζουμε λίγο νωρίτερα το μαρινάρισμα τους, ετοιμάζουμε μια ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα και μια πιατέλα τηγανητές πατάτες, βάζουμε και το κρασί στο ψυγείο και είμαστε πανέτοιμοι να διασκεδάσουμε με την οικογένεια ή και την παρέα μας την Τσικνοπέμπτη.

Μπριζόλες ναι, αλλά τι μπριζόλες;

Μοσχαρίσιες μπριζόλες

Σπαλομπριζόλα: Τα 4 – 5 πρώτα πλευρά της ράχης. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μπριζόλες που δίνει το μοσχάρι – μία σπαλομπριζόλα μπορεί  να φτάσει σε βάρος μέχρι 1,2 – 1,5 κιλά! Ιδανικές για ψητές στη σχάρα ή στο γκριλ. Ολόκληρο το κομμάτι μπορεί να ξεκοκαλιστεί και να ψηθεί στο φούρνο – είναι πολύ τρυφερό. Επάνω τους βρίσκεται το καπάκι, που έχει αρκετό συνδετικό ιστό και γίνεται κιμάς.
Μπριζόλα: Μέρος της ράχης του ζώου που βρίσκεται σε συνέχεια των σπαλομπριζολών. Κομμένο σε φέτες με το κόκαλο, είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι (σε λεπτότερες φέτες). Επίσης, ολόκληρο το κομμάτι, ξεκοκαλισμένο ή όχι (καρέ), κάνει για ψητό στο φούρνο.
Κόντρα:Το πίσω μέρος της ράχης του ζώου, σε συνέχεια των μπριζολών. Εκλεκτό κομμάτι κρέατος, κόβεται σε λεπτές μπριζόλες για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι αλλά και ξεκοκαλισμένο, τυλίγεται σε ρολό, ιδανικό για ψήσιμο στο φούρνο. Η μπριζόλα T-bone περιλαμβάνει το κόντρα φιλέτο και το φιλέτο (τα χωρίζει ένα κόκαλο σε σχήμα «Τ») – ιδανική για σχάρα, τηγάνι, φούρνο.
Rib eye:Στο πάνω μέρος της σπάλας, κάτω από τις σπαλομπριζόλες, βρίσκεται το rib eye. Τρυφερό κομμάτι κρέατος, κόβεται μπριζόλες για σχάρα, γκριλ) ή στο φούρνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή