12 παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά για τις μακαρονάδες της Αποκριάς

12 παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά για τις μακαρονάδες της Αποκριάς

Αναζητήσαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα παραδοσιακά ζυμαρικά της χώρας.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί τρώμε μακαρόνια τις Απόκριες;

Λιπαρά κρέατα, τυριά παχιά, φρέσκα και ωριμασμένα, και πλήθος από σπιτικά ζυμαρικά είναι το βασικό μενού του Τριωδίου. Η φαντασία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας στα πιάτα με ζυμαρικά ξαφνιάζει. Δεν είναι μόνο οι τραχανόπιτες και οι μακαρονάδες οι πνιγμένες στα βούτυρα και τα τυριά, που είναι μάλλον αναμενόμενα πιάτα. Τις μέρες αυτές συναντάμε και γλυκές μακαρονάδες, όπως της Δυτικής Ελλάδας και των Επτανήσων, με χοντρά μακαρόνια βρασμένα σε παχύ πρόβειο γάλα και ζάχαρη, πασπαλισμένα με κανέλα! Τα μακαρόνια δεν είναι τυχαίο φαγητό των Απόκρεων. Τα τρία Σάββατα του Τριωδίου είναι Ψυχοσάββατα, ημέρες που αναθυμόμαστε τους αγαπημένους νεκρούς μας, τους «μακαρίζουμε». Τα μακαρόνια αλλά και τα κόλλυβα που αποθέτουμε στα μνήματα είναι μια συγκινητική έκφραση της γήινης ανοιξιάτικης μελαγχολίας μας, που θεραπεύεται πιο εύκολα σε ημέρες κοινού γλεντιού και κεφιού. Βιβή Κωνσταντινίδου

Τα ελληνικά ζυμαρικά που ξεχωρίσαμε:

Φλωμάρια Λήμνου, Οικογένεια Χρυσάφη

Οι μέτριου μήκους χυλοπίτες στη Λήμνο λέγονται φλωμάρια και το πάχος τους ποικίλλει. Στου Χρυσάφη τις ζυμώνουν με αυγά, λημνιακό αλεύρι και ντόπιο πρόβειο γάλα. Παραδοσιακά σερβίρονται με κοκκινιστό πετ’νό ή πέρδικα και οπωσδήποτε συμμαγειρεμένα για να ρουφήξουν τα ζουμιά του φαγητού (Yoleni’s, σούπερ μάρκετ Κρητικός).

Κριθαράκι χοντρό, Αδαμαντίνα

Ιδανικό για τα καλά τραπέζια, γιατί είναι από τα νοστιμότερα κριθαράκια που έχουμε δοκιμάσει. Χειροποίητη γεύση και εξαιρετικά καλόβραστα. Τα ζυμώνουν με φρέσκο γάλα και φρέσκα αυγά. Αποθεώνεται στα γιουβέτσια, αλλά και σε ένα απλό μανεστράκι μόνο με πελτέ ντομάτας και σκόρδο (E-Bloko, Καταλαχού, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Αλεξανδρής).

Χυλοπίτες, Αριάδνη

Αυτά τα παραδοσιακά ζυμαρικά του Χελμού ζυμώνονται με γάλα κατσικίσιο και αυγά ελευθέρας βοσκής. Για να τα ευχαριστηθείτε, περιλούστε τα με μπόλικο καμένο βούτυρο ή λάδι και ξερή μυζήθρα τριμμένη σαν χιόνι. Βάλτε άφθονο τυρί από κάτω, στη μέση και στην κορυφή. Δοκιμάστε και λίγο τυρί τριμμένο, τσιγαρισμένο στο τηγάνι ώσπου να χρυσίσει, ταιριάζει θαύμα (Ελληνικά Καλούδια, Nora’s deli).

Πέτουρα, Αγροζύμη

Ζυμώνονται με αυγά και γάλα, εξ ου και η νοστιμιά τους. Οι ελληνικές παπαρδέλες μοιάζουν με πολύ φαρδιές χυλοπίτες και παραδοσιακά τις μαγείρευαν στα σπίτια των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας. Βράστε σε ζωμό και σερβίρετε στο πιάτο σύζουμα, μαζί με πιπεράτη φέτα, βαρελίσια (Olicatessen, ΝΟΜΗ, Αλεξανδρής).

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή