Πάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβολη

Πάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβολη

O Νίκος Ψωμάς συνεχίζει να καινοτομεί στα χνάρια του Μικρασιάτη παππού του, ο οποίος πρώτος καθιέρωσε το ξανθό καβούρδισμα και βάφτισε τον καφέ «ελληνικό»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ’ταν δεν θα ’ταν 15 χρονών ο Δημήτρης Αποστολίδης όταν από το Ικόνιο βρέθηκε στην Αθήνα του 1930. Εδώ, ξεκινά να εργάζεται στο μαγαζί του Χρήστου Σαμούρκα, ξαδέλφου της μητέρας του από την Πόλη, ο οποίος είχε στήσει στην οδό Αθηνάς την επιχείρησή του. Στου Σαμούρκα, λίγα μέτρα από την είσοδο της Κεντρικής Αγοράς, μέχρι το 1922 έβρισκε κανείς χαλιά και είδη σπιτιού, ενώ από το 1923 πουλούσε κυρίως καφέ και ζαχαρώδη.

Μεγαλώνοντας ο Δημήτρης Αποστολίδης μαζί με τον γιο του Σαμούρκα, Θοδωρή, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στον καφέ. Έμαθαν τις ποιότητες αλλά και τα καβουρδίσματα –σκούρα εκείνη την εποχή που ο ελληνικός λεγόταν ακόμα τούρκικος καφές, ήταν βαρύς και πολύ καβουρδισμένος– και κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κάνουν το καφεκοπτείο μια ισχυρή επιχείρηση με μεγάλη φήμη. Με στρατηγική και πολλές καινοτομίες δημιούργησαν μια αλυσίδα καφεκοπτείων το 1960. Ο καφές Bravo, από τους πρώτους ελληνικούς με πιο ελαφρύ καβούρδισμα, ήταν δημιούργημά τους. Οι δυο τους έφτιαξαν εργοστάσια για την παραγωγή και την τυποποίησή του, καινοτόμες συσκευασίες και επιχειρηματικά πλάνα. «Έμεις τον λέμε “ελληνικό”», έλεγε η διαφήμισή του. Ο Bravo καθιερώθηκε στην αγορά ως ποιοτικός καφές, έγινε αναγνωρίσιμο brand, με αποτέλεσμα το 1994 να πουληθεί, όμως η οικογένεια δεν αποχωρίστηκε ποτέ το καφεκοπτείο.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή