H καψαλισμένη παέγια της Καταλονίας
Μιας και διανύουμε περίοδο Σαρακοστής, ο σεφ επέλεξε τη νηστίσιμη εκδοχή της συνταγής, δηλαδή με μύδια και γαρίδες

Φωτογραφία: Shutterstock
Αξίζει να αναζητήσουμε τις ειδικές ποικιλίες ρυζιού για παέγια, όπως την bomba (ή ρύζι της Βαλένθια) και κυρίως τη senia. Είναι κοντόκοκκες ποικιλίες, με άφθονο άμυλο και τρομερά μεγάλη απορροφητικότητα. Η παέγια πρέπει να γίνει μελωμένη, αλλά οι κόκκοι όχι al dente, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένοι. Εναλλακτικά, επιλέγουμε την ποικιλία carnaroli, που προορίζεται για ριζότο και θεωρείται καλό υποκατάστατο των ισπανικών ποικιλιών. Σημαντικό: η αναλογία ρυζιού-ζωμού να είναι 1:4 και να μην παραφορτώσουμε την παέγια με πολλά υλικά.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 175 γρ. ρύζι για παέγια (ή carnaroli)
- 8-10 μεγάλα μύδια, με το κέλυφος, κλειστά και καθαρισμένα καλά
- 8 μεγάλες γαρίδες + καραβίδες, καθαρισμένες (αν θέλουμε, αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 6 ντοματίνια
- 1/2 σκελίδα σκόρδου
- 4-5 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
[nx_login_form]x