Ψαθούρι Χαλκιδικής, ο σιροπιαστός χαλβάς ταψιού

Ψαθούρι Χαλκιδικής, ο σιροπιαστός χαλβάς ταψιού

Είναι ένα είδος χαλβά ταψιού που φτιάχνουν στη Χαλκιδική. Η επιφάνειά του χαράσσεται σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, έτσι που θυμίζει ψάθα, εξ ου και το όνομα ψαθούρι.

32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
  • 15′ προετοιμασία
  • 1 ώρα ψήσιμο
  • 12 ώρες αναμονή

Σύνολο: 13 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Για τον χαλβά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. (1 ποτήρι) ζάχαρη
  • 150 ml (1/2 ποτήρι) κονιάκ
  • 900 ml (3 ποτήρια) ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 350 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml (1 ποτήρι) κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • μπόλικα καρφάκια γαρίφαλο

Για το σιρόπι

  • 1.200 γρ. (4 ποτήρια) ζάχαρη
  • 900 ml (3 ποτήρια) νερό

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή