Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι διακρίσεις στις επαγγελματικές κουζίνες είναι μια αρχαία ιστορία

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι διακρίσεις στις επαγγελματικές κουζίνες είναι μια αρχαία ιστορία

Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη Menarin γράφει για τη θέση των γυναικών σε έναν ιστορικά ανδροκρατούμενο χώρο, που για αιώνες υπήρξε γεμάτος διακρίσεις και ανισότητες

30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστορία της ανθρωπότητας το μαγείρεμα του καθημερινού φαγητού ήταν πάντα δουλειά των γυναικών. Ο ρόλος της γυναίκας στη σπιτική κουζίνα υπήρξε πρωταγωνιστικός και καθοριστικός. Αντίθετα, η επαγγελματική κουζίνα και η haute cuisine (υψηλή κουζίνα) ήταν και εξακολουθεί να είναι ανδρική υπόθεση, με αποτέλεσμα η διαφορετική αντιμετώπιση των γυναικών σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο status να αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση. Ακόμη και σήμερα στην επαγγελματική μαγειρική οι γυναίκες είναι αόρατες. Ελάχιστες κατέχουν ηγετική θέση. Οι περισσότερες εργάζονται ανώνυμα στα μετόπισθεν, σε αντίθεση με τους άνδρες σεφ που κυριαρχούν στη δημόσια σκηνή ως celebrities και δημιουργικές ευφυΐες.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή