Φύλλο αέρος για αυθεντική μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Φύλλο αέρος για αυθεντική μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Ο Φίλιππος Μπαντής από τη Θεσσαλονίκη, μπουγατσοποιός τρίτης γενιάς, μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνουμε το παραδοσιακό φύλλο αέρος για μπουγάτσα. Πολλές ακόμα σαλονικιώτικες συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την Καθημερινή.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε Θεσσαλονίκη και να μην περάσουμε από το μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή στην οδό Παναγίας Φανερωμένης 33, το οποίο πρωτοάνοιξε ο συνονόματος παππούς του, πρόσφυγας από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και συνέχισε ο πατέρας του. Κλασικό στέκι της γειτονιάς για πρωινή μπουγάτσα. Την Κυριακή όμως φτάνει κόσμος από όλη τη Θεσσαλονίκη σχηματίζοντας μεγάλη ουρά, αφού είναι η μέρα που οι γεύσεις πολλαπλασιάζονται και ο Φίλιππος πλάι στις κλασικές γεμίσεις, παρουσιάζει και πιο δημιουργικές όπως σοκολάτα με ταχίνι ή κασιώτικη γραβιέρα με «μεθυσμένα» σύκα.

Εμείς τον επισκεφτήκαμε σε μια πιο χαλαρή ώρα, προκειμένου να μας δείξει βήμα βήμα πώς θα φτιάξουμε μόνοι μας αυτό το υπέροχο φύλλο της μπουγάτσας, που όταν ψήνεται γίνεται κριτσανιστό. Το φύλλο αυτό ονομάζεται «αέρος» γιατί δεν το ανοίγουμε με τον πλάστη αλλά με τα χέρια, τραβώντας και τεντώνοντάς το στο τραπέζι, μέχρι να μεγαλώσει και να λεπτύνει τόσο που να γίνει σχεδόν διάφανο. Εκτός από τη συνταγή για το φύλλο, μας έδωσε και τις τρεις πιο κλασικές γεμίσεις, για να φτιάξουμε μόνοι μας μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί και με κιμά.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή