Παπαπαρασκευάς: Τρεις γενιές πιστές στο χειροποίητο γλυκό

Παπαπαρασκευάς: Τρεις γενιές πιστές στο χειροποίητο γλυκό

Με έδρα την Ξάνθη και όχημα τις καριόκες του, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Είναι κι αυτό μια ιστορία επιτυχίας με μικρασιατικό DNA.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστήρια υπόθεση ο «Παπαπαρασκευάς». Μυστήρια και θαυμαστή, γεμάτη ωραίες αντιφάσεις. Είναι ένα παράξενο κράμα παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου, που ζυγίζει ακόμα σε οκάδες, αλλά διαθέτει ένα υπερσύγχρονο, ιδιόκτητο, μεγάλο και τέλεια οργανωμένο εργαστήριο 1.200 τ.μ., που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι Γάλλοι σεφ πατισιέ. Απασχολεί συνολικά γύρω στα 45 άτομα, τα 27 σε αυτό το εργαστήριο, στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Από τους αριθμούς αυτούς, θα πίστευε κανείς ότι μιλάμε για κάποια μεγάλη αλυσίδα. Κι όμως, διαθέτει μόνο δύο ζαχαροπλαστεία, ένα στην Ξάνθη κι ένα στη Γλυφάδα. Τι το χρειάζεται τόσο μεγάλο εργαστήριο και τόσο πολλούς εργαζομένους; Πολύ απλά γιατί όλα τα φτιάχνουν από το μηδέν χωρίς να υπολογίζουν το αυξημένο κόστος και τις εργατοώρες.

Πέντε πέντε σκύβουν πάνω από τις καυτές λαμαρίνες με τα λεπτά μπισκότα που πρέπει να τυλίξουν γρήγορα, πριν κρυώσουν, για να φτιάξουν τα πουράκια, έπειτα να τα γεμίσουν και να τα καλύψουν με σοκολάτα. Για ένα τόσο δα κερασματάκι, απασχολούνται 12 άνθρωποι για τουλάχιστον 4 ώρες! Για την καριόκα άλλοι τόσοι και η διαδικασία παίρνει δύο μέρες. Άλλος είναι εντεταλμένος για το βούτυρο. Ναι, φτιάχνουν μόνοι τους το βούτυρο που βάζουν στα γλυκά τους, από αιγοπρόβεια κρέμα γάλακτος. Το καρύδι το σπάνε επιτόπου, την άχνη την κόβουν εκείνοι, το φύλλο για το σαραγλί και τα άλλα σιροπιαστά είναι κι αυτό δικό τους, η πραλίνα το ίδιο. Άλλοι ψήνουν, άλλοι σιροπιάζουν, άλλοι τυλίγουν τις καριόκες, άλλοι κεντούν τα ισλί, μια καλοκουρδισμένη ομάδα της οποίας ηγείται ο αρχιμάστορας και ένας εκ των ιδιοκτητών Γιώργος Αρσένης, με δεύτερο τη τάξει τον ανιψιό του Στέλιο Πολατίδη, που ακολουθεί στα βήματά του. Κάπως έτσι πάει η υπόθεση εδώ και τρεις γενιές στον «Παπαπαρασκευά». Ο ένας δίνει τη σκυτάλη στον άλλο και όλοι μαζί ακολουθούν πιστά αυτά που τους δίδαξε ο ιδρυτής του ζαχαροπλαστείου.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή