Μία εβδομάδα στη Μονή του Όρους Σινά: συνομιλώντας με την ιστορία

Μία εβδομάδα στη Μονή του Όρους Σινά: συνομιλώντας με την ιστορία

Στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, στο αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου, όπου η ελληνική γλώσσα ακούγεται εδώ και 15 αιώνες, ανοίγουμε ένα παράθυρο στη βυζαντινή κληρονομιά μας.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σινά εισχωρεί μέσα σου. Θυμάμαι την πρώτη εικόνα, το πρώτο πρωινό μετά τη βραδινή άφιξή μας: βγαίνουμε από τον ξενώνα, ανηφορίζουμε το χωμάτινο μονοπάτι ανάμεσα σε ελιές, ευκαλύπτους και κυπαρίσσια. Στη συγκλονιστική γη, εκεί που σμίγουν δυο τραχιά βουνά, φυτρώνει μια αυστηρή καστροπολιτεία. Περνάμε σκυφτοί τη μικρή, βαριά, κουρασμένη πόρτα, την τεθλασμένη είσοδο, μπαίνουμε στη μονή. Στα καλντερίμια της νιώθεις να βαδίζεις στους διαδρόμους της Ιστορίας. Τρυπώνουμε στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Τελείται Θεία Λειτουργία. Συντελείται ώσμωση, μυσταγωγία. Από έναν μικρό φεγγίτη μπαίνει λιγοστό φως. Έχει παγωνιά, καίνε δυο-τρία καλοριφεράκια λαδιού, κάτω έχει φλοκάτες. Απόσπαση εαυτού, φωλιάζεις στη μοιραζόμενη εμπειρία.

Λίγες ώρες μετά στην Τράπεζα, βίωμα μοιραζόμενο. Το φαγητό: φακές. Το φρούτο: άγουρες φράουλες και ώριμοι χουρμάδες αναμίξ στα τσίγκινα πιατάκια. Νερό και κρασί. Η Τράπεζα είναι κτίσμα της εποχής των Σταυροφοριών.

Λίγες ώρες πριν ακουμπάω τα τείχη, το Καθολικό, τη σκαλιστή πόρτα του, όλα όσα κατασκευάστηκαν επί Ιουστινιανού, με την προσωπική του επιμέλεια. Ένα τμήμα του τείχους έχει αναστηλωθεί από τον Ναπολέοντα. Βρίσκομαι σε ένα ζωντανό μνημείο, ένα κύτταρο ελληνικό στη μέση της ερήμου, που επιβίωσε από τις συμπληγάδες του Χρόνου. Ο γεννήτορας του Ισλάμ Μωάμεθ, με τον Αχτιναμέ του, αναγωρίζει εγγράφως την ιερότητα του τόπου, περικλείοντάς τον έτσι σε έναν ανεξίθρησκο μανδύα προστασίας. Άραβες χαλίφες, Τούρκοι σουλτάνοι, μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγεμόνες θέτουν και αυτοί το μοναστήρι υπό την αιγίδα τους. Το Σινά έμεινε αλώβητο από λεηλασίες και καταστροφές.

Δεν χρειάζεται να είσαι πιστός για να αντιληφθείς την αξία του σημείου. Η Ιστορία φτερουγίζει πάνω από το Σινά. Εδώ ο χρόνος καταλύεται. Η Μονή της Αγίας Κατερίνας είναι ένα ορυχείο βυζαντινής μνήμης. Στη δε ίδρυσή της εμπεριέχεται η πολιτική βούληση του Βυζαντίου για τη διαφύλαξη των συνόρων του. Εδώ σε αυτή την άκρη του κόσμου, στην άκρη του κράτους του, ο Ιουστινιανός στερέωσε ένα φρούριο. Όχι ένα οποιοδήποτε φρούριο, αλλά μια χριστιανική κιβωτό γραμμάτων και πολιτισμού. Ο Ιουστινιανός περιφρούρησε την πνευματική αναζήτηση και τη λαχτάρα για δημιουργία, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχειά του.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή