Η κυρά του Δέλτα: Η πιο αφοσιωμένη ψαρού στον Έβρο, εδώ και 40 έτη

Η κυρά του Δέλτα: Η πιο αφοσιωμένη ψαρού στον Έβρο, εδώ και 40 έτη

Η μοναδική γυναίκα αλιέας στο Δέλτα του Έβρου, που την ξέρουν όλοι ως «Η κυρά του Δέλτα», θυμάται παλιές ιστορίες ψαρικής και ζωής πάνω από μια κατσαρόλα με αχνιστή κακαβιά

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωινή ανοιξιάτικη βροχή πέφτει πυκνή και ήρεμη στα νερά του Δέλτα του Έβρου. Κουκουλωνόμαστε με τα αδιάβροχα και μπαίνουμε στη βάρκα του Χρήστου Πασχαλάκη, του λεμβούχου της Delta Evros Explorer, που θα μας μεταφέρει μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα καναλιών στην ψαροκαλύβα της Άρτεμης Παπακωστίδου-Διακάκη και του συζύγου της, Νικόλα. Μας έχει υποσχεθεί ζεστή κακαβιά, ό,τι πρέπει μια τέτοια μέρα, και ιστορίες της πολύχρονης ψαράδικης ζωής της. Τριγύρω, όσο φτάνει το μάτι σε κάθε μεριά του ορίζοντα, απλώνονται κανάλια, νησίδες από φερτές ύλες, λίμνες και λιμνοθάλασσες. Κάπου κάπου ξεπροβάλλουν στο βάθος μέσα από την πρωινή ομίχλη τα παρατηρητήρια πουλιών, μοναχικοί ξύλινοι πύργοι, τα μοναδικά στοιχεία που εξέχουν από το απέραντο ίσιωμα του Δέλτα.

Η βάρκα άλλοτε φουλάρει στα βαθύτερα νερά κι άλλοτε γλιστρά απαλά, μόλις λίγα εκατοστά πάνω από τον αμμώδη βυθό, μέχρι να φτάσει στην καλύβα, την ώρα που η Άρτεμη με τον Νικόλα ξεφορτώνουν από την πλάβα τους τα εφόδια της εβδομάδας: μπιτόνια νερό, καυσόξυλα, βενζίνη για τη βάρκα τους, πάγο, ταπεράκια με φαγητό από το χερσαίο σπίτι τους στα Λουτρά. Όλα όσα χρειάζονται για τις μέρες που θα μείνουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, με συντροφιά τις 17 γάτες τους, το σκυλάκι τους τον Λεόν, τα δίχτυα τους και τους συνοριοφύλακες που περνούν τακτικά να τους χαιρετήσουν και να δουν αν χρειάζονται κατιτίς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή