Αμπελόφυλλα: μαθαίνουμε ό,τι χρειάζεται για τη συλλογή τους και τη χρήση τους

Αμπελόφυλλα: μαθαίνουμε ό,τι χρειάζεται για τη συλλογή τους και τη χρήση τους

Ήρθε και φέτος η εποχή τους! Είναι τα αμπελόφυλλα με την ακαταμάχητα δροσερή και ευχάριστα ξινούτσικη νοστιμιά τους, για να φτιάξουμε λόφους από ντολμαδάκια -και όχι μόνο!

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάιος είναι η εποχή που οι αμπελουργοί κορφολογούν τα κλήματά τους για να ελαφρώσουν τα φυτά και να αφήσουν τον ήλιο του επερχόμενου καλοκαιριού να φτάσει τα κρυμμένα τσαμπιά και να τα μεστώσει. Τούτα τα φύλλα, τρυφερά και ολοζώντανα είναι μια λιχουδιά εκλεκτή, ακόμη και όταν τρώγονται ωμά. Είναι ευκαιρία λοιπόν να τα αναζητήσουμε για τα εποχικά μας μαγειρέματα και να τα απολαύσουμε σε χίλιες δυο συνταγές.

Παραγγελιά στον μανάβη

Όσοι μένουν σε πόλεις και δεν έχουν πρόσβαση σε κληματαριά του κήπου, μπορούν εύκολα να παραγγείλουν αμπελόφυλλα από τον μανάβη της γειτονιάς ή από τον παραγωγό της λαϊκής. Διαφορετικά, τα αναζητούν σε καλά μανάβικα και στα τμήματα μαναβικής των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Καλό θα είναι να τα προμηθευτούμε από έμπιστη πηγή, να είναι δηλαδή αράντιστα, τρυφερά, γερά, φρέσκα και ντούρα. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να τα αναζητήσουμε σε βιολογικές λαϊκές αγορές.

Τα κληματόφυλλα του κήπου

Όσοι πάλι μένουν μακριά από αστικό κέντρο και έχουν κήπο ή αυλή στο σπίτι όπου υπάρχει κληματαριά, έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φρέσκα αμπελόφυλλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τα νέα φύλλα βγαίνουν από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, και μπορούν να κορφολογούν ακόμη και καθημερινά ολόφρεσκα φυλλαράκια. Δεν είναι πάντως όλα τα αμπελόφυλλα ίδια: από τις πολλές ποικιλίες αμπελιού λίγες είναι αυτές που δίνουν φύλλα με υφή, πάχος και σχήμα κατάλληλο για αμπελόφυλλα μαγειρικής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή