Αρνάκι γιαχνιστό με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και χυλοπίτες

Αρνάκι γιαχνιστό με ελαφριά σάλτσα ντομάτας και χυλοπίτες

Παραδοσιακό πιάτο από το χωριό Παναγία Ζέρζοβα στην Αρκαδία, το γιαχνιστό αρνάκι με ελαφριά σάλτσα ντομάτας, σερβίρεται με βουτυράτες χυλοπίτες και μπόλικη μυζήθρα

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είχαν παλιά ούτε χρήματα ούτε τίποτα οι βοσκοί», εξηγεί η Βαγγελιώ τους λόγους της δωρικότητας αυτού του φαγητού, που φτιάχνουν στην ταβέρνα Ζέρζοβα.  «Τις ντομάτες του καλοκαιριού τις έκαναν πελτέ, αλλά δεν είχαν πολύ και γι’ αυτό βάζανε μια κουταλίτσα το πολύ, και το έκαναν γιαχνιστό. Τον χειμώνα που φεύγανε από το χωριό και κατέβαιναν στα πρόχειρα χειμαδιά τους για να περάσουν τα κρύα, δεν έπαιρναν και πολλά πράγματα μαζί τους. Εκεί μένανε, εκεί σφάζανε, εκεί μαγειρεύανε, δεν είχαν πολυτέλειες. Το γιαχνιστό ήταν το γρήγορο φαΐ τους». Το σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο: χυλοπίτες περιχυμένες με ζεματισμένο βούτυρο και πραγματικά άφθονη ξερή μυζήθρα. Αλλιώς συνοδεύουμε με πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αρνάκι

  • 2 κιλά αρνίσια σπάλα, με το κόκαλο, σε μικρές μερίδες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT