Δύο μπρόκολα, δύο καρότα κι έχεις φαγητό, υγιεινό και νοστιμότατο: ψήνονται στον φούρνο περιχυμένα με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 30-32εκ.
- 2 μπρόκολα (συνολικού βάρους περίπου 1 κιλού), χωρισμένα σε μικρά μπουκετάκια
- 2 καρότα, κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν ταλιατέλες (χρησιμοποιούμε το πίλερ, το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. αν δεν έχουμε, τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
- 40 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Για την κρέμα
- 750 ml γάλα φρέσκο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος
- 4 αυγά
- 150 γρ. κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Έπειτα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το μπρόκολο και το καρότο για 2 – 3 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Στραγγίζουμε, αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κρέμα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια πυκνή κρέμα.
- Ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
- Αδειάζουμε στα λαχανικά και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε, το μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Πηγή: Γαστρονόμος