Ο τραχανάς έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στη χώρα μας και εξακολουθεί να κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά μας. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι ένας μοναδικός καμβάς για τους αυτοσχεδιασμούς μας. Π.χ., αντί για ξινοτύρι βάζουμε φέτα ή χαλούμι, προσθέτουμε λίγο μπέικον ψιλοκομμένο ή άλλο αλλαντικό, λουκάνικα κ.ά.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 200 γρ. τραχανάς ξινός, αλευρένιος
- 500 γρ. ντομάτα, τριμμένη, με το ζουμί της
- 800 ml ζεστό νερό
- 20 φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
- 200 γρ. ξινοτύρι ή άλλο μαλακό κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον ξινό τραχανά με ντομάτα, δυόσμο και κατσικίσιο τυρί, σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα, το λάδι και αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό, αφήνουμε 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και προσθέτουμε τον τραχανά.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς και να χυλώσει, ανακατεύοντας συχνά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, τον δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος