Εύκολη, γρήγορη και πρωτότυπη συνταγή. Αν δεν έχετε σχοινόπρασο, αντικαταστήστε το με τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 750 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια από το σώμα
- 2 μεγάλα κρητικά αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή φρέσκα κρεμμυδάκια)
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια ψητά με κρητικό αβοκάντο σαλάτα ανάβουμε το γκριλ στην πιο υψηλή βαθμίδα και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά (για περίπου 10 λεπτά).
- Λαδώνουμε τα καλαμάρια με 40 ml από το λάδι και τα ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα πλοκάμια θέλουν λίγο περισσότερο.
- Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά «ψήνουμε» τις φέτες αβοκάντο για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις ρίχνουμε σε μπολ και τις ανακατεύουμε με το ξερό κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, αδειάζουμε το μείγμα στις φέτες αβοκάντο και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε το αβοκάντο στα πιάτα και από πάνω βάζουμε τα καλαμάρια.
- Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σχοινόπρασο και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος