Πολλές φορές όταν ακούμε τη λέξη «γλυκόξινο» ο νους μας πάει σε κάτι ασιατικό. Ιδίως στην Κίνα έχουν μεγάλη παράδοση σε ανάλογα μαγειρέματα, από το καντονέζικης καταγωγής γλυκόξινο χοιρινό που σερβίρεται με ρύζι ή με νουντλς, μέχρι τα χοιρινά παϊδάκια που φτιάχνουν στη Σαγκάη ή τις παχύρρευστες σάλτσες με τις οποίες συνοδεύονται τα σπρινγκ ρολς. Σε διάφορες παραλλαγές της, αυτή η πλευρά της μαγειρικής της aχανούς, με πολλές γευστικές ντοπιολαλιές, χώρας είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη συνταγές πιο κοντινές μας, χιλιομετρικά και γευστικά, που παίζουν σε ανάλογο ταμπλό παντρεύοντας γλυκό και ξινό.
Οι Γάλλοι έχουν τη gastrique, μια βάση για σάλτσες, με ζάχαρη και ξίδι, στην οποία προσθέτουν χυμό εσπεριδοειδών και την «κατεβάζουν», και η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ανάμεσα στις οποίες κι η περίφημη πάπια με πορτοκάλι. Ο Ιταλοί την agrodolce (agro σημαίνει ξινό και dolce γλυκό), που φτιάχνεται με ζάχαρη και ξίδι κόκκινου κρασιού ή βαλσαμικό, σε διάφορες εκδοχές (με σταφίδες, κουκουνάρι, ελιές, καυτερές πιπερίτσες και όχι μόνο). Και υπάρχουν βέβαια και τα δικά μας υλικά και φαγητά, που κινούνται σε ανάλογο τερέν, από το οξύμελι και το πετιμέζι που συνδέουν την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων με το σήμερα, σε παραδοσιακά πιάτα όπως το χοιρινό με κυδώνια, το μοσχάρι με κορόμηλα και δαμάσκηνα ή ένα στιφάδο με σχετικά τονισμένο το ξίδι για να κοντράρει τη γλύκα των κρεμμυδιών, και από εκεί σε πιο σύγχρονες παρασκευές με κρέας, φρούτα και λαχανικά. Σε αυτή τη μικρή συλλογή έχουμε βάλει λίγο από όλα.
Δείτε εδώ 24 γλυκόξινες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε