Κρατήστε αυτή τη συνταγή, γιατί θα σας λύσει τα χέρια όταν θα θέλετε να συνοδεύσετε ένα ωραία ψημένο κρεατικό με κάτι εύκολο, πρωτότυπο και απίθανα γευστικό.
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως συνοδευτικό
Για τα κάστανα
- 250 γρ. κάστανα, κατά προτίμηση Χανίων
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά, άψητα
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο (π.χ. Amaretto)
- φλούδα από 1 πορτοκάλι, σε μεγάλα κομμάτια (χωρίς το λευκό μέρος)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Για τις πατάτες
- 500 γρ. αλάτι χοντρό, θαλασσινό
- 5-6 πατάτες μεγάλου μεγέθους
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, σπασμένες
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κάστανα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Με κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε χιαστί τη φλούδα τους, τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστά, αφαιρώντας και το εσωτερικό, χνουδωτό φλούδι τους.
- Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα αμύγδαλα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ποτό.
- Ρίχνουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το μέλι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη φλούδα και τα κλωνάρια μυρωδικών και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πατάτες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
- Σκορπίζουμε το αλάτι σε ένα μέτριο ταψί.
- Ξεπλένουμε και βουρτσίζουμε τις πατάτες για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους, τις σκουπίζουμε και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις αραδιάζουμε στο ταψί, πάνω στο αλάτι.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστές, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Τα αφαιρούμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε στο αρωματισμένο λάδι τις πατάτες και αλατοπίπερο.
- Τις σοτάρουμε για 4-6 λεπτά, γυρνώντας τες τακτικά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Πηγή: Γαστρονόμος