30′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ μαγείρεμα
20′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε «πειραγμένη» παντζαρόσουπα μπορστ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, κόβουμε από τα παντζάρια τυχόν κόκκινα κοτσάνια, αφήνοντας 2 εκ.
- Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τα παντζάρια και τα σκουπίζουμε.
- Τα αλατίζουμε και τυλίγουμε το καθένα σε αλουμινόχαρτο.
- Τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου, στη μεσαία θέση, και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα ξετυλίγουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε τη φλούδα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και τα κοτσάνια τους.
- Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι για 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το αρωματισμένο νερό ή τον ζωμό.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, το βαλσαμικό ξίδι και το ξύσμα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, για σχεδόν 2 λεπτά, μέχρι να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.
Σερβίρισμα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βότκα, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη σαντιγί σαν γιαούρτι.
- Μοιράζουμε την παντζαρόσουπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από 1 κουταλιά σαντιγί, λίγο χαβιάρι ή μπρικ (ή τα φιστίκια Αιγίνης), φύλλα δυόσμου και φετούλες από τα μαριναρισμένα παντζάρια, στραγγισμένες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.