«Πειραγμένη» παντζαρόσουπα μπορστ

Αντλώντας έμπνευση από τη διάσημη σούπα μπορστ, που φτιάχνεται άλλοτε με κρέας και άλλοτε χωρίς, η σεφ ετοιμάζει μια απίθανη γιορτινή εκδοχή με παντζάρια, δαμάσκηνα και λίγη βότκα, τόση όση χρειάζεται.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

30′ προετοιμασία

1 ώρα και 20′ μαγείρεμα

20′ αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 10′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε «πειραγμένη» παντζαρόσουπα μπορστ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε από τα παντζάρια τυχόν κόκκινα κοτσάνια, αφήνοντας 2 εκ.
  3. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τα παντζάρια και τα σκουπίζουμε.
  4. Τα αλατίζουμε και τυλίγουμε το καθένα σε αλουμινόχαρτο.
  5. Τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου, στη μεσαία θέση, και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα ξετυλίγουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε τη φλούδα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και τα κοτσάνια τους.
  7. Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια.
  8. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι για 4 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το αρωματισμένο νερό ή τον ζωμό.
  10. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, το βαλσαμικό ξίδι και το ξύσμα.
  12. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, για σχεδόν 2 λεπτά, μέχρι να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
  13. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.

Σερβίρισμα

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βότκα, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη σαντιγί σαν γιαούρτι.
  2. Μοιράζουμε την παντζαρόσουπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από 1 κουταλιά σαντιγί, λίγο χαβιάρι ή μπρικ (ή τα φιστίκια Αιγίνης), φύλλα δυόσμου και φετούλες από τα μαριναρισμένα παντζάρια, στραγγισμένες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT