Φοινίκια μελωμένα, από την Κύπρο

Ένα κέρασμα πεντανόστιμο και πολύ χαριτωμένο, σαν το κλασικό μελομακάρονο, απλώς με ένα χουρμά γεμιστό με αμύγδαλο στη μέση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο πράγμα ονομάζουν οι Μικρασιάτες φοινίκια και άλλο οι Κύπριοι, από όπου μας έρχεται αυτή η συνταγή. Πρόκειται βέβαια και στις δύο περιπτώσεις για ένα είδος μελομακάρονου, μόνο που στην Κύπρο βάζουν και ένα χουρμά στο κέντρο, που τον γεμίζουν με αμύγδαλα. Αλλωστε και η λέξη «φοινίκια» σημαίνει «χουρμάδες». Το κέρασμα αυτό είναι πεντανόστιμο και πολύ χαριτωμένο.

1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Τεμάχια: για 25 φοινίκια

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φοινίκια μελωμένα, αρχικά βάζουμε σε κάθε χουρμά, στη θέση που ήταν το κουκούτσι, από 2 ασπρισμένα αμύγδαλα.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.

Ζύμη

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι με τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

Φοινίκια

  1. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 50 γρ. και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι μήκους 12-15 εκ.
  2. Το διπλώνουμε σε βαρκούλα και βάζουμε ανάμεσα από έναν γεμιστό χουρμά.
  3. Πιέζουμε τις άκρες του κορδονιού ώστε να κλείσουμε τον χουρμά.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου.
  7. Τακτοποιούμε στο ταψί τα φοινίκια.
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  9. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε ένα ένα στο κρύο σιρόπι με τρυπητή κουτάλα, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.
  10. Τα βγάζουμε με την κουτάλα, στραγγίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σερβίρουμε, τα μελωμένα φοινίκια, σε πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT