Αλλο πράγμα ονομάζουν οι Μικρασιάτες φοινίκια και άλλο οι Κύπριοι, από όπου μας έρχεται αυτή η συνταγή. Πρόκειται βέβαια και στις δύο περιπτώσεις για ένα είδος μελομακάρονου, μόνο που στην Κύπρο βάζουν και ένα χουρμά στο κέντρο, που τον γεμίζουν με αμύγδαλα. Αλλωστε και η λέξη «φοινίκια» σημαίνει «χουρμάδες». Το κέρασμα αυτό είναι πεντανόστιμο και πολύ χαριτωμένο.
1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30′
Υλικά
Τεμάχια: για 25 φοινίκια
Για τη ζύμη
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φοινίκια μελωμένα, αρχικά βάζουμε σε κάθε χουρμά, στη θέση που ήταν το κουκούτσι, από 2 ασπρισμένα αμύγδαλα.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
Ζύμη
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι με τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Φοινίκια
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 50 γρ. και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι μήκους 12-15 εκ.
- Το διπλώνουμε σε βαρκούλα και βάζουμε ανάμεσα από έναν γεμιστό χουρμά.
- Πιέζουμε τις άκρες του κορδονιού ώστε να κλείσουμε τον χουρμά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Τακτοποιούμε στο ταψί τα φοινίκια.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε ένα ένα στο κρύο σιρόπι με τρυπητή κουτάλα, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε με την κουτάλα, στραγγίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σερβίρουμε, τα μελωμένα φοινίκια, σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.