Ένα υπέροχο punch που είδαμε στο site της Αμερικανίδας τηλεμαγείρισσας Martha Stewart. Έχει ως βάση το ρούμι και το γκραν μαρνιέ, αλλά και νότες από πικραμύγδαλο, ζεστά μπαχαρικά και ανανά. Εμείς το δοκιμάσαμε και το τροποποιήσαμε κατά το γούστο μας. Είναι ιδανικό για μεγάλα πάρτι και πίνεται ζεστό ή κρύο.
Υλικά
Μερίδες: 20
- 3/4 κούπας (150 γρ.) καστανή μαλακή ζάχαρη
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από διάφορα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ)
- 2 1⁄2 κούπες (500 ml) χυμός λάιμ, φρεσκοστυμμένος
- 1 μπουκάλι (700 ml) μαύρο ρούμι
- 2 1⁄2 κούπες (500 ml) γκραν μαρνιέ ή κουαντρό ή λικέρ πορτοκάλι
- 1 + 3/4 κούπας (350 ml) λικέρ αμαρέτο
- 4 1⁄2 κούπες (900 ml) χυμός ανανά
- 800 ml ανθρακούχο νερό
- 1 κούπα φρέσκα κράνμπερις (αν βρούμε) ή φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 2 λάιμ κομμένα σε ροδέλες
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
- 1 μήλο, πλυμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με ένα μαντολίνο)
- πάγος
- λίγη φρεσκοτριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το τέλειο punch με ρούμι, αρχικά βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και το τζίντζερ και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας ώστε να αρωματιστεί καλά η ζάχαρη. Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ σερβιρίσματος.
- Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε με τη σειρά το ρούμι, το γκραν μαρνιέ, το αμαρέτο και τον χυμό ανανά.
- Αν θέλουμε, σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε, αλλιώς συνεχίζουμε τη διαδικασία και το σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε επίσης να ζεστάνουμε αυτό το μείγμα, αν προτιμάμε να σερβίρουμε το ποτό ζεστό, οπότε δεν θα προσθέσουμε πάγο.
- Αμέσως πριν από το σερβίρισμα, προσθέτουμε άφθονο πάγο, το ανθρακούχο νερό και τα φρούτα.
- Τρίβουμε από πάνω λίγη ακόμα κανέλα ή μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε το punch με ρούμι.
Πηγή: Γαστρονόμος