Oι κλασικές πατάτες dauphinoise

Πληθωρικό πιάτο, γευστικό και αρωματικό ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρώσεις από λεπτές φέτες πατάτας, βουτηγμένες σε μια πλούσια σάλτσα από κρέμα γάλακτος, αρωματισμένη με σκόρδο, θυμάρι και μοσχοκάρυδο. Πληθωρικό πιάτο, γευστικό και αρωματικό ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

Για τις κλασικές dauphinoise ξεκινάμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Αλείφουμε τη λαδόκολλα καλά με το βούτυρο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε καλά, χωρίς όμως να αφήσουμε το μείγμα να αφρίσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί η κρέμα, και σουρώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Απλώνουμε στο ταψί μία στρώση από φέτες πατάτας, σε σειρές, και με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα.

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα της κατσαρόλας.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με στρώσεις πατάτας, αλατοπιπερώνοντας και περιχύνοντας με όλη την κρέμα μέχρι να γεμίσει το ταψί.

Πασπαλίζουμε με το τυρί και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν οι πατάτες, να δέσει η κρέμα και να γκρατιναριστεί ωραία το τυρί.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT