Βουτιά στην απόλαυση είναι αυτές οι βουτυρένιες πατάτες dauphinoise με κολοκύθα, τριμμένη γραβιέρα και μπόλικα αρωματικά.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες 3-4 χλστ.
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 600 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή φασκόμηλου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την dauphinoise με κολοκύθα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε σε μέτριο ταψί τις φέτες πατάτας, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
- Τις απλώνουμε σε ομοιόμορφη στρώση και τις ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και στρώνουμε τις φέτες κολοκύθας πάνω στις πατάτες.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τη γραβιέρα και λίγο αλάτι και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού.
Πηγή: Γαστρονόμος