Η καταγωγή τους είναι ανατολίτικη, ωστόσο ελληνικά Χριστούγεννα χωρίς τις αφράτες αυτές, πασπαλισμένες με άχνη μπουκιές, δεν νοούνται. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περσική κουζίνα, ως qurabiya, και ήταν μπισκότα με βάση τα αμύγδαλα, που έμοιαζαν με εργολάβους. Από εκεί πέρασαν στην οθωμανική και την τουρκική κουζίνα ως kurabiye, που σημαίνει γενικά «μπισκότο» και στη δική μας ως κουραμπιέδες. Αν, αντί να τους φτιάξετε, θέλετε να αφεθείτε στα χέρια των ειδικών, ακολουθούν ουκ ολίγοι αθηναϊκοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία που έχουν κατακτήσει την τέχνη του καλού κουραμπιέ. Με καλό, ποιοτικό βούτυρο ετοιμάζουν τις μυρωδάτες εύθρυπτες μπουκίτσες με την πλούσια γεύση που περιμένουμε όλο τον χρόνο.
Α λα γκρεκ: να λιώνουν στο στόμα
Το είχαμε ψηλά στις προτιμήσεις μας για τις χειροποίητες πίτες με το αέρινο φύλλο. Φέτος, μας ξάφνιασε ευχάριστα γιατί μπήκε στη λίστα με τους αγαπημένους μας κουραμπιέδες και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Απολαυστικές μπουκίτσες που λιώνουν στο στόμα με ωραία βουτυρένια γεύση λόγω της προσθήκης του γευστικότατου βουτύρου από πρόβειο γάλα από το Τυροκομείο Αργένου στη Λέσβο. Υπέροχες! Μαρίνα Πετρίδου
Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-012.2071 22 €/κιλό
Κουραμπιέδες ή Koraμπιέδες;
Στην Kora, τον νέας γενιάς φούρνο του Κολωνακίου, αποφάσισαν φέτος να φτιάξουν για πρώτη φορά κουραμπιέδες και τους περιποιήθηκαν δεόντως. Μιλάμε για μικρές μπουκίτσες, τραγανές αλλά και αφράτες που λιώνουν στο στόμα και αφήνουν πίσω τους αίσθηση καβουρδισμένου αμυγδάλου, φίνου βουτύρου και πραγματικής βανίλιας. Οι κουραμπιέδες (ή Koraμπιέδες όπως τους αποκαλούν) βγαίνουν σε συσκευασία των σαράντα κομματιών και εξαφανίζονται πριν το καταλάβεις. Γεωργία Παπαστάμου
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855, Κόστος: 14€ το κουτί των 400 γρ. (40 τμχ)
Από το πολίτικο Rio
Φημίζονται για τα μπαμπαδάκια τους και την βασιλόπιτα-τσουρέκι που ξεφουρνίζουν όλο τον χρόνο. Αλλά και οι κουραμπιέδες τους δεν πάνε πίσω! Στο διαχρονικό πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου τους κάνουν μπουκίτσες, με πλούσια αλλά φίνα γεύση καλού, αγελαδινού βουτύρου και καβουρδισμένα, αμύγδαλα σπασμένα στο χέρι. Γ.Π.
Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο, Τ/ 210-98.31.892
Rita’s cookies: υπερπλήρεις αμυγδάλου
Όλα τα ενήλικα Χριστούγεννα της ζωής μου έχουν τη γεύση από τους βουτυράτους, υπερπλήρεις αμυγδάλου, κουραμπιέδες της γλυκιάς κυρίας Ρίτας. Ένα μεγάλο κουτί αζαχάρωτους για τη μητέρα κι ένα λίγο πιο μεγάλο για μένα, κλασικούς με την άχνη τους. Αυτά μέχρι τα Χριστούγεννα. Μετά συνήθως πάω για επανάληψη. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323, Κόστος: 23€/κιλό
Τα Γιούλια: Τραγανά όπως πρέπει
Οι κουραμπιέδες τους είναι έξτρα τραγανοί, η ζύμη είναι καλοψημένη με αποτελέσμα να βγάζει περισσότερο μπισκοτένια υφή. Δεν προσθέτουν ροδόνερο και αυτό μας αρέσει. Τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα που τα νιώθεις σε κάθε μπουκιά, η προσθήκη αιγοπρόβειου και ποιοτικού βουτύρου δίνουν στον κουραμπιέ τη χαρακτηριστική του γεύση. Βγαίνουν σε μίνι μέγεθος και κανονικό. Μ.Π.
Αλέκου Παναγούλη 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.38.271, Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.78.140, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.766 Κόστος 12-14 €/κιλό ανάλογα το μέγεθος.
Βάρσος: κλασική αξία
Με πλούσιο όγκο (παιχνιδιάρικα στρογγυλοί), αρωματικοί και βουτυράτοι, οι κουραμπιέδες του Βάρσου είναι κλασική αξία. Σχεδόν θεσμικοί, θα έλεγα. Γεμίζουν το στόμα αρώματα, καθώς ανοίγεις βιαστικά το κουτί στο δρόμο και κλέβεις έναν για δοκιμή, δίπλα στα στα τραπεζάκια του Βάρσου Κυριακή μεσημέρι. Νένα Δημητρίου
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472, Κόστος: 17 €/κιλό (μεγάλοι), 18 €/κιλό (μικροί)
Μέλισσα: κουραμπιές με προσωπικότητα
Είναι αξιοσημείωτο ότι το ζαχαροπλαστείο που μας σύστησε τη φίνα γαλλική ζαχαροπλαστική, όσον αφορά στον κουραμπιέ του δεν κάνει αναθεωρήσεις, δεν επιδιώκει να τον εκμοντερνίσει. Τον φτιάχνει φουλ παραδοσιακό, ποντάροντας στα άριστα υλικά: βιολογικό αλεύρι, αιγοπρόβειο βούτυρο με αιχμηρό χαρακτήρα και ελληνικά αμύγδαλα. Έντονος στα αρώματά του, πολύ έντονος και στο καβούρδισμα. Ένας καλά ψημένος, ευμεγέθης κουραμπιές παλιάς σχολής. Το άρωμα βανίλιας και ανθόνερου είναι διακριτικά, δεν καταφέρνουν να σκεπάσουν τα ρουστίκ αρώματα του βουτύρου. Χριστίνα Τζιάλλα
Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/210-57.11.055, Κόστος: 26€/κιλό
Με πρόβειο γάλα απ’ το Μαρκόπουλο φτιάχνουν μόνοι τους, στο εργαστήριο της Χαριλάου Τρικούπη, το βούτυρο που χρησιμοποιούν για τους κουραμπιέδες τους οι Ασημακόπουλοι. Είναι τόσο καλό που δικαιολογημένα το αφήνουν να πρωταγωνιστήσει και δεν φορτώνουν τους κουραμπιέδες με κανένα άλλο αρωματικό. Καλό μέγεθος (δυο μπουκιές ο καθένας) και λίγο, ελληνικό αμύγδαλο πού και πού. Λιτοί και απολαυστικοί. Γ.Π.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092, Κόστος: 24 €/κιλό
Τσίρου: σε σχήμα μισοφέγγαρου
Αυθεντικά vintage, το παλιό αυτό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1952 στους Αμπελόκηπους, μένοντας πεισματικά ίδιο. Προσωπικά, μου αρέσει που δεν έχει ανακαινιστεί για να γίνει «λουσάτο» και που δεν έχει «ανακαινίσει» και τα γλυκά του, τα οποία είναι σχεδόν κλασικά. Εδώ θα έρθετε για τα βουτήματα και για τα σιροπιαστά. Θα έρθετε όμως οπωσδήποτε και για τους κουραμπιέδες. Τους φτιάχνουν χοντρουλούς, σε σχήμα μισοφέγγαρου, αλλά και σε μίνι μπουκίτσες, με αμύγδαλα αναποφλοίωτα και καβουρντισμένα. Κανένα άρωμα δεν βάζουν, ούτε βανίλια ούτε ανθόνερο, και δεν χρειάζεται. Το βούτυρό τους είναι εξαιρετικό, αρωματικό και ντελικάτο. Μάθαμε ότι είναι βούτυρο γάλακτος από την Ελασσόνα, του Έξαρχου. Μου ‘χουν τάξει ότι φτιάχνουν και εξαιρετικές δίπλες και βασιλόπιτα, αλλά αυτά στην επόμενη δοκιμή. Φεύγοντας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κάτι από τα σφολιατοειδή που παρασκευάζουν εντός και θα τα βρείτε στη δική τους μικρή βιτρίνα που έχει στηθεί στην είσοδο, να δελεάζει τους περαστικούς. Χ.Τ.
Σεβαστουπόλεως 26, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.03.440, Κόστος: 16,80 €/κιλό οι μεγάλοι και 19,80 €/κιλό οι μίνι
Παπασπύρου: αφράτοι και κλασικοί
Το παλιό καλό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών δεν μας απογοητεύει και στα κλασικά των Χριστουγέννων. Οι κουραμπιέδες του μοιάζουν με στρογγυλά μικρά βουναλάκια και μοσχοβολούν καλό αιγοπρόβειο βούτυρο. Ωραία ψημένοι, αφράτοι και εύθρυπτοι, πωλούνται προσυσκευασμένοι σε διάφανα πλαστικά κουτιά για λόγους καλύτερης υγιεινής, αλλά όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει να του ζυγίσουν σε κλασικό χάρτινο κουτί. Το αμύγδαλο δεν κυριαρχεί, το συναντάς εδώ κι εκεί στο δόντι, σε μεγάλα κομμάτια. Ωραία ψημένο, αναποφλοίωτο, φουλ γεύση. Χ.Τ.
Αγίας Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, T/210-68.42.278 / Τατοΐου 100 και Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, T/210-62.04.836 / Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, T/210-64.24.528 / Αγίας Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, T/210-24.09.235, Κόστος: 22 €/κιλό οι μεγάλοι και 24 €/κιλό οι μίνι
Dimitris Economides: με βούτυρο Νορμανδίας
Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι παθιασμένος με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, γνώστης όλων των μυστικών της. Ταξιδεμένος και απίστευτα τελειομανής. Για τους κουραμπιέδες του επιστρατεύει και τη βοήθεια της κυρίας Κασσιανής, της έμπειρης φουρνάρισσας μητέρας του, που μέχρι σχετικά πρόσφατα διατηρούσε έναν εξαιρετικό φούρνο στην Πετρούπολη. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του, ζυμώνει εκείνη τους κουραμπιέδες, που όπως όλα τα γλυκά στο κατάστημα, είναι φτιαγμένοι με τα καλύτερα υλικά και φίνο γαλλικό ΠΟΠ βούτυρο Νορμανδίας. Τους φτιάχνουν στρογγυλούς, μέτριους σε μέγεθος και τους αχνίζουν γενναία. Χ.Τ.
Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000, Κόστος: 26€ για το κουτί με τα 26 τμχ.
Sweet Alchemy: ο παραδοσιακός κουραμπιές στο τώρα
Σαν να μπαίνω στις σελίδες ενός παραμυθιού αισθάνομαι κάθε τέτοια εποχή που επισκέπτομαι το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου στο Κολωνάκι. Σοκολατένια δεντράκια και μπάλες-στολίδια, κορμοί και χριστουγεννιάτικα κέικ, λαμπερά βάζα με χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα και υπέροχα κουτιά-καπελιέρες για να τα γεμίσεις με πανετόνε. Από όλα αυτά τα ξεμυαλιστικά, δύσκολα να πέσει το μάτι σου στους κουραμπιέδες. Κι όμως, δεν πρέπει να προσπεράσεις. Μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί είναι τοποθετημένοι, με διάφανο καπάκι, δεμένοι με κόκκινη βελούδινη κορδέλα. Πλησιάζουν στους παραδοσιακούς, αλλά με ενδιαφέροντα twists. Είναι στρογγυλοί και με ιδανικό μέγεθος, ούτε μεγάλοι ούτε μπουκιές, και πάλλευκοι ως οφείλουν οι κουραμπιέδες (αυτό το πετυχαίνουν με ψήσιμο σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία). Τους φτιάχνουν με αγελαδινό βούτυρο κλαριφιέ, πολύ αρωματικό και φίνο, και φυσική βανίλια Ταϊτής και στο εσωτερικό τους κρύβουν χοντοσπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα, με μια δόση αλατιού. Κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα, σαν εξαιρετικό σόρτμπρεντ. Ναι, αυτούς τους κουραμπιέδες δεν τους προσπερνάς. Δικαίως είναι top στη λίστα μας. Χ.Τ.
Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205, Κόστος: 20€ το κουτί των 500 γρ.
Στάνη: με συνταγή 80 ετών
Παραδοσιακοί, χωρίς νεωτερισμούς, οι κουραμπιέδες της Στάνης βασίζονται στο καλό τους βούτυρο. Είναι αιγοπρόβειο και φτιάχνεται εντός του αγαπημένου γαλακτοπωλείου, με γάλα που έρχεται από τον παραγωγό τους Δημήτρη Προκόπο στην ορεινή Κορινθία. Μεσαίου μεγέθους, βολικού, με μπόλικη άχνη (το θέλουν το τίναγμά τους) και φίνα βουτυράτη μυρωδιά. Τραγανοί στο δάγκωμα, τείνουν προς το πιο μπισκοτένιο στυλ. Στη Στάνη δεν τσιγκουνεύονται το καλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο. Αν είστε μακρυά από την Αθήνα μπορείτε να δοκιμάσετε να τους φτιάξετε και στο σπίτι, ακολουθώντας την αυθεντική τους συνταγή. Γ.Π.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637, Κόστος: 17€/κιλό
Αρτοποιείο Ρεμούνδος: μπουκιές-όνειρο
Μικροσκοπικές μπουκιές όνειρο, γεμάτες μυρωδάτο βούτυρο γάλακτος και καλοκαβουρντισμένα αμύγδαλα. Τόσο τραγανά και ανάλαφρα που θυμίζουν σοκοφρέτα. Από έναν οικογενειακό, παλιό φούρνο που λειτουργεί από το 1953 non stop. Ν.Μ.
Αρτοποιείο Ρεμούνδος, Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/210-82.15.808, Κόστος: 16€/κιλό
Σouit: με βούτυρο Κερκύρας
Με βούτυρο Κερκύρας φτιάχνει τους κουραμπιέδες του ο Μπάμπης Ζιντίλης, στο μοντέρνο ζαχαροπλαστείο του στο Παλαιό Φάληρο. Στρογγυλοί, με κάπως ακανόνιστο σχήμα και μια μικρή γούβα στο κέντρο, εκεί που πατήθηκαν με το δάχτυλο, έχουν μια επιμελώς ατημέλητη γοητεία. Το άρωμά τους διαφορετικό από του κλασικού κουραμπιέ, λόγω του διαφορετικού βουτύρου, αλλά εξίσου μεθυστικό και λίγο πιο φλοράλ. Τη βουτυράτη, εύθρυπτη, ντελικάτη υφή τους διακόπτει το αμύγδαλο, αλλού πιο ψιλό αλλού πιο χοντροκομμένο. Χ.Τ.
Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.86.192, Κόστος: 21€/κιλό
Choc o Rock: κουραμπιές κλασικός ή με ρούμι;
Η Ρένα Οροκλού στο ζαχαροπλαστικό εργαστήρι της επαναλαμβάνει την πετυχημένη τριλογία των φανταστικών κουραμπιέδων της, γιατί τους ζητήσαμε κι εφέτος. Κλασικούς, ωραιότατους, αλλά και με κουρκουμά και μπαχαρικά, και άλλους με ρούμι, φουντούκι και σοκολάτα. Αυτό που μοσχοβολάει είναι το βούτυρο από την Καλαμπάκα. Ν.Μ.
Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512, Κόστος: 19,50 €/κιλό
La Maison: από το κρυμμένο διαμαντάκι της Καλλιθέας
Είναι μικροί, ίσα ίσα δυο μπουκίτσες, βουτυρένιοι και με μπόλικο αμύγδαλο φυρανιά, καλά καβουρδισμένο. Το καλό βούτυρο εμφανές, μυρίζει από χιλιόμετρα. Πρόκειται για πρόβειο βούτυρο γάλακτος που μοσχοβολάει και κρατάει ως και την επίγευση. Το μυστικό τους είναι το πολύ καλό αφράτεμα στο χτύπημα του βουτύρου, που τους κάνει τριφτούς, έτσι που να λιώνουν στο στόμα. N.M.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/ 216-70.06.518, Κόστος: 17,50 € /κιλό
Θ.Ε.Κ.Α.: στην Κερατέα για έναν κουραμπιέ
Το ζαχαροπλαστείο της Κερατέας φτιάχνει μικρά ωραία κουραμπιεδάκια-μπουκιές, εύθρυπτα, τραγανά, εξόχως αρωματικά, με ψιλοσπασμένα αμύγδαλα. Είναι μια ιδιαίτερα κομψή εκδοχή, με βούτυρο αγελαδινό από τη Λέσβο, για όσους δεν αντέχουν τη ρουστίκ οσμή του αιγοπρόβειου βουτύρου. Μαζί με τα κουραμπιεδάκια θα βρείτε και χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου καλυμμένα με ζαχαρόπαστα, αλλά και γιορτινές κούπες με ένα κομμάτι στολισμένης βέλγικης σοκολάτας μέσα. Προσθέστε καυτό νερό ή γάλα και έχετε αμέσως ένα ζεστό ρόφημα λαχταριστής σοκολάτας –ιδανικό δωράκι της τελευταίας στιγμής. Βιβή Κωνσταντινίδου
Γρηγορίου Ε΄ 12Α, Κερατέα, Τ/22990-63.377, Κόστος: 15 €/κιλό
Pavlov’s Lab: Όχι με ένα, αλλά με δύο βούτυρα
Μικρούτσικες μπουκιές χιονάτες, με λίγα τραγανά αμυγδαλάκια που μένουν στο στόμα όταν ο κουραμπιές έχει πια λιώσει κάτω απ’ τη γλώσσα κι έχει εξαφανιστεί. Δύο λογιών βούτυρα περιέχουν. Διαυγασμένο αγελαδινό βούτυρο, ανάμικτο με κλασικό αγελαδινό βούτυρο γάλακτος. Τα αμύγδαλα είναι φυρανιά με τη φλούδα τους, καλοκαβουρδισμένα και κομμένα με το μαχαίρι. Το όλον ραντίζεται με ανθόνερο άπαξ και ξεφουρνιστεί, κάτι που σε παραπέμπει σε κουραμπιέ παλιάς Αθήνας. Ν.Μ.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691, Κόστος: 15 €/κιλό
Désiré: οι «επιθυμητοί» του Κολωνακίου
Στο άχνισμά τους είναι σχετικά φειδωλοί και αυτό μ’ αρέσει. Θα μυρίσετε πρώτα το καβουρδισμένο αμύγδαλο και έπειτα θα σας έρθει η ευωδία του αιγοπρόβειου βουτύρου γάλακτος. Βγαίνουν και σε μεγάλο μέγεθος αλλά οι περισσότεροι πελάτες του Désiré προτιμούν τις μπουκίτσες, κομψές και τραγανές, ελαφρά αρωματισμένες, με τα καλοκαβουρισμένα αμύγδαλά τους, λεπτοκομμένα αλλά αρκετά ώστε να κάνουν αίσθηση. Γ.Π.
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333, Κόστος: 25 €/κιλό (μικροί), 21€/κιλό (μεγάλοι)
Λυκαβηττός: οι φινετσάτοι
Σίγουρα δεν τους λες οικονομικούς. Αυτοί οι κουραμπιέδες δεν είναι για κεράσματα αλλά για τις περιστάσεις που θέλεις να κάνεις ένα μικρό δωράκι στον εαυτό σου. Είναι όμως πεντανόστιμοι: πολύ μικρές μπουκίτσες, με έντονο άρωμα βουτύρου (αιγοπρόβειο Μυτιλήνης). Στρογγυλοί και με μια μικρή «κορυφή» στην επιφάνεια που τους κάνει αναγνωρίσιμους. Έχουν πυκνή και σχετικά υγρή, εθιστική, υφή πιθανότατα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βούτυρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν και βαριά αίσθηση. Όσο για το αμύγδαλο: πολύ πολύ λεπτοκομμένο -ανεπαίσθητες τραγανιστές εκπλήξεις που εμφανίζονται σε σημεία. Γ.Π.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.348, Κόστος: 22€ (μεγάλοι) 38 € /κιλό (μικροί)
Πηγή: Γαστρονόμος