Εχουν εντυπωσιακή παρουσία στο γιορτινό τραπέζι, αρέσουν σε όλους και μπορούν να ταιριάξουν με ένα σωρό διαφορετικές γεμίσεις και σάλτσες αποκτώντας κάθε φορά και ξεχωριστό χαρακτήρα: τα πουλερικά δεν είναι τυχαία μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για τα χριστουγεννιάτικα γεύματα. Το κοτόπουλο αλλά και η κότα, η γαλοπούλα, η φραγκόκοτα, η πάπια ή ο κόκορας γίνονται «καμβάς» για άπειρους γευστικούς συνδυασμούς και αν προσέξουμε στο ψήσιμο, θα βγουν ζουμερά και λαχταριστά.
Κλασική οδός είναι το γέμισμα των πουλερικών (με ρύζι, με κάστανα, με ξερά ή φρέσκα φρούτα της εποχής, κιμά, συκωτάκια, λουκάνικα κ.ο.κ.) αλλά μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε με ενδιαφέρουσες μαρινάδες ή με ιδιαίτερους τρόπους ψησίματος (όπως για παράδειγμα το ψήσιμο πάνω σε φύλλα νεραντζιάς, με πρωτότυπα, πολύ αρωματικά αποτελέσματα). Πολλοί τόποι έχουν τις δικές τους συνταγές για τα πουλερικά της γιορτής – από την πανεύκολη ζακυνθινή γαλοπούλα με αρωματικά μέχρι την ιδιαίτερη ποντιακή κοσάρα (κότα) γεμιστή με κορκότο, σταφίδες και κουκουνάρι ή τον σμυρναίικο χριστουγεννιάτικο κόκορα με την πιο μερακλίδικη γέμιση που δοκιμάσαμε ποτέ. Ακολουθήστε πιστά τις συνταγές που ακολουθούν και το χριστουγεννιάτικο γεύμα θα σας μείνει αξέχαστο!
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr